Geri Dön
E-Fatura ve E-Arşiv arasındaki farklar nelerdir?

E-Fatura ve E-Arşiv arasındaki farklar nelerdir?

İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte 'E-Fatura' ve 'E-Arşiv' de hayatımıza dahil oldu. E-Fatura ve E-Arşiv arasındaki farklar nelerdir? İşte cevabı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

E-Fatura nedir?

Haberin Devamı

E-Fatura, veri standartı ve formatı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir. Elektronik belge biçiminde düzenlenir. Vergi Usul Kanunu yani VUK gereği bir faturada yer alması gereken bütün bilgileri kapsar. Satıcı ile alıcı arasındaki dolaşımı en güvenli ve en sağlıklı biçimde sağlamak amacıyla oluşturulmuş, dijital bir uygulamadır.

E-Arşiv nedir?

E-Arşiv de tıpkı E-Fatura gibi dijital bir uygulamadır. Kağıt ortamında fatura düzenlemek, muhafaza ya da ibraz edilme zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesini sağlayan bir uygulama diyebiliriz. E-Arşiv, ikinci nüshaların da elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanır. E-Arşiv tebliği kapsamında elektronik ortamda oluşturulan faturayı elektronik veyahut kağıt ortamında karşı tarafa iletir, ikinci nüshayı da elektronik ortamda muhafaza eder.

Haberin Devamı

E-Fatura ve E-Arşiv arasındaki farklar nelerdir?

E-Fatura ve E-Arşiv birbirine yakın kavramlar. Ancak farkları da mevcuttur. Farklarını özetle şöyle sıralayabiliriz:

  • Sadece sistemde kayıtlı olan kullanıcılara E-Fatura gönderilebilir ya da alınabilir. E-Arşiv ise E-Fatura kapsamı dışında kalan firma ya da tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesini sağlamaktadır.
  • E-Fatura'da söz konusu fatura, elektronik ortamda alıcıya iletilmektedir. Kağıt çıktısı alınamaz. Ancak E-Arşiv'de fatura hem elektronik hem de kağıt çıktı olarak karşıdaki kişi ya da kişilere iletilebilir.
  • E-Fatura'da UBL-TR formatı zorunludur. E-Arşiv'de böyle bir kısıtlama söz konusu değildir. E-Arşiv'de istenilen her türlü format kullanılabilmektedir.
  • E-Fatura'da gönderilen her fatura önce Gelir İdaresi Başkanlığı'na yani GİB'e iletilir. E-Arşiv'de ise GİB'e sadece ay sonlarında bir rapor ile bilgi verilmektedir.
  • E-Arşiv'de belgeler mali mühür ve zaman damgasıyla onaylanır ve saklanır. E-Fatura'da ise zaman damgası mevcut değildir.

Benzer İçerikler