Geri Dön
Alçak basınç nedir? Yüksek basınç nedir?

Alçak basınç nedir? Yüksek basınç nedir?

Hava durumunu izlerken sunucuların sıkça kullandığı kelimelerden bazıları alçak basın ve yüksek basınçtır. Çokça duyduğumuz bu kelime hakkında ne kadar bilgimiz var? Biz alçak basınca ve yüksek basınca Molatik olduk. Alçak basınç nedir? Yüksek basınç nedir?

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Alçak basınç nedir?

1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir.

Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır.

Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.

Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder, bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir.

Dünyanın günlük hareketine bağlı olarak 60 Kuzey ve Güney enlemlerinde Dinamik Alçak Basınç alanları oluşur.

90 derece Termik Yüksek Basınç alanlarından 60 derece Alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgarlara Kutup Rüzgarları denir.

30 derece Dinamik Yüksek Basınç alanlarından 60 derece Dinamik Yüksek basınç alanlarına doğru esen rüzgarlara da Batı Rüzgarları denir.

Ekvator ise sıcaklığa bağlı olarak yıl boyunca Termik Alçak Basınç alanıdır.

Ayrıca Güneş doğmadan önce veya Güneş battıktan sonra satıh (yer) ısısı yavaş yavaş azalır kara parçaları soğumaya başlar. Soğuk havanın yoğunluğu arttığından hava çökmeye neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz–kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs.) ısı farklı olacağından sisin kalınlığı yer yer çok yoğun veya daha ince olabilir bu da görüşü etkileyebilir. Güneş doğup; sis, duman, pus, yoğun bulutlar nedeniyle ısısını yeryüzüne ulaştıramadığı zaman satıh ısısı havadaki ısıdan düşük olmaya devem eder. Farklı bölgelerden gelen soğuk hava akımları da alçak basınca neden olabilir.

Kuzey yarımkürede rüzgâr, alçak basınç merkezi etrafından saat yönünün tersine döner.

Yüksek basınç nedir?

Yüksek basınç veya antisiklon, 1013 milibardan yüksek basınç alanlarına denir. Güneşin doğması satıh (yer) ısısının yükselmesine neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz – kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs) farklı ısı yükselmesi nedeniyle havanın genleşmesi ve yükseldikçe basıncın düşmesiyle moleküllerin arası büyür, yoğunluğu azalır' yukarı (gökyüzüne) doğru hava hareket eder. Bu hareket havadaki bulut ve basıncı etkileyen diğer nesneleri kendisiyle birlikte sürükler. Yüksek basıncın genel anlamı havanın düzeleceğini gösterir. Yüksek basıncın görüldüğü yerlerde hava genellikle açıktır ve yağış görülmez. Basınç farkına bağlı olarak rüzgarlar yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru eser.

Dünyadaki sürekli yüksek basınç alanları dünyanın en büyük çöl alanlarıdır.

Benzer İçerikler