Geri Dön
Manavgat yangınının ardında bıraktığı zararlar

Manavgat yangınının ardında bıraktığı zararlar

Yangınların başladığı ilk bölge Manavgat'tı ve diğer bütün yangınlar ardı sıra devam etti. Peki Manavgat yangını arkasında ne zararlar bıraktı? Manavgat yangının ardında bıraktığı zararlara gelin hep birlikte Molatik olalım...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Uydu görüntüleri


Gebze Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü İleri Uzaktan Algılama Teknoloji Laboratuvarı'nda optik ve termal uydu görüntüleri kullanılarak çıkarılan harita, Manavgat’taki orman yangınlarının ulaştığı boyutu gözler önüne serdi.

95 santigrat


28 Temmuz’dan bu yana canımızı yaka yaka devam eden yangınlar, görüntülerin alındığı güne kadar 30 bin 632 hektarlık alanı etkiledi. Yanan bölgelerin sınırlarını haritada seçmenin kolay olduğunu söyleyenler uzmanlar neredeyse koca bir ilçenin yangının etkisi altında kaldığını ve yangından zarar görmüş olduğunu görüntülerle yansıttılar. Orman yangınının bölgeye verdiği zararı saptamak için yürütülen çalışmada, termal uydu görüntüleri kullanılarak bölgenin sıcaklık değişimleri de saptanmış. Zaten dünyanın kavrulduğu şu zamanlarda çıkan yangınlarla birlikte daha kavruldu.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nden (USGS) alınan 31 Temmuz tarihli Landsat-8 OLI uydu görüntüleri ve Avrupa Uzay Ajansı'ndan (ESA) alınan 30 Temmuz tarihli Sentinel-2 uydu görüntülerinden elde edilen bilgilere göre; Manavgat’ta yüzey sıcaklığı 95 santigrat dereceyi buldu. Aynı bölgenin kıyısında deniz suyu sıcaklığı ise 27 santigrat dereceye ulaştı.


Çok zor


Şaka değil deniz sıcaklığı 27 kara sıcaklığı tam rakamla 95 yazıyla doksan beş santigrat arkadaşlar. Allah orada olan, çalışan, mücadele veren herkese yardım etsin. Cidden çok ciddi rakamlar bunlar. Aynı zamanda 30 bin hektarlık alan da azımsanacak bir alan değil. Çok can sıkıcı moral bozucu rakamlar bunlar. Doğa kendini nasıl toparlayacak soğutma çalışmaları nasıl olacak merakla ve sabırla bekliyoruz.


Fazilet.Senol@milliyet.com.tr
twitter.com/SenolFazilet
instagram.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler