Geri Dön
Okaliptüs nedir? Okaliptüsün faydaları nelerdir?

Okaliptüs nedir? Okaliptüsün faydaları nelerdir?

Okaliptüs çoğu zaman yediğimiz şekerlemelerde karşımıza çıksa da hakkında çok fazla şey bildiğimizi söylemek pek de mümkün değil. Okaliptüs nedir? Okaliptüsün faydaları nelerdir?

Serkan Boğaç Yılmaz
Serkan Boğaç Yılmaz

Okaliptüs, myrtaceae familyasından birçok türü bulunan geniş bir ağaç cinsidir. Birçoğu Avustralya'ya özgü olan yaklaşık 700'den fazla türü mevcuttur. Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur. Bazı türleri ise Endonezya ve Yeni Gine'de de bulunmaktadır. Okaliptüs, dünyanın en uzun boylu ağaçlarından biri olmakla birlikte 100 metrenin üzerinde boya sahip olan türleri de bulunmaktadır. Okaliptüs ağacının bünyesinde 100 litre su bulundurulabilir. Bundan ötürü bataklık alanlara dikilerek bataklık alanlar kurutulabilir.

Haberin Devamı

Okaliptüsün yararları nelerdir?

Okaliptüsün birden çok yararı bulunmaktadır. Okaliptüsün yararları arasında şunlar bulunur: Okaliptüs yapraklarındaki eucalyptol adlı balgam söktürücü sayesinde birçok üst solunum sorununda önemli bir rahatlama sağlamaktadır. Okalipstüs yağı etkili bir şekilde mantarlarla mücadele eden sineol adlı bileşik içerir. Okaliptüs yaprakları özellikle dermatit gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılabilir.

Okaliptüs kullanımında nelere dikkat edilmelidir?

Okaliptüs küçük çocuklara verilmemelidir, okaliptüs yağı hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Ciddi karaciğer rahatsızlıkları olanların kullanmaması gerekmektedir. Okaliptüs yağının özellikle burun civarına uygulanmaması gerekmektedir. Okaliptüs ile yapılan uygulamalardan sonra gözlere dokunmamak gerekir.

Benzer İçerikler