Geri Dön
Pamukkale'nin geçmişten günümüze gelen hikâyesi

Pamukkale'nin geçmişten günümüze gelen hikâyesi

Küçüklüğümüzde Pamukkale'yi bembeyaz kayaların üzerinden akan sıcak su olarak bilmiştik hep. Eşine az rastlanan bu büyüleyici yapı insanları oldukça etkilemiş, dünyanın dört bir yanından turistler çekmiştir. İnsanlığa iki bin iki yüz yıl hizmet etmiş bu coğrafyanın ardında yatan gerçeklere gelin hep birlikte Molatik olalım...

Burak Erdeniz
Burak Erdeniz

Küçüklüğümüzde Pamukkale'yi bembeyaz kayaların üzerinden akan sıcak su olarak bilmiştik hep. Eşine az rastlanan bu büyüleyici yapı insanları oldukça etkilemiş, dünyanın dört bir yanından turistler çekmiştir. Özü karbonat olan oluşum nasıl bu kadar çekici olabiliyordu... Yeraltından çıkan sıcak su, kalsiyum karbonat bileşimindeki kayaçlardan aktıkça insanı nasıl etkileyebiliyordu... Uzmanlar bu ilginin sadece günümüzde değil milattan önce 2. yüzyıla kadar dayandığını söylüyordu. Pamukkale'nin hemen yanı başında insanlık için asıl incelenmesi gereken yer Hierapolis Antik Şehri'ydi belki de.

Haberin Devamı

Stratejik öneme sahip

Milattan önce 2. yüzyılda Frigyalılar döneminde kurulduğu tahmin edilen bu şehir nesilden nesile birçok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. İsmini, Bergama'nın efsane kurucusu Telephos'un karısı olan Amazonlar Kraliçesi Hiera'dan aldığı bilinmektedir. Stratejik olarak önemli bir konuma sahip olan bu yer Hıristiyanlık inancının merkezlerinden biri olmuştur. Hatta Hz. İsa'nın on iki havarilerinden biri olan Filipus burada öldürülmüştür. Bölge Bizans İmparatorluğunun himayesine geçtiğinde Piskoposluk merkezi olarak karşımıza çıkmıştır. Ayrıca bir efsaneye göre yer altı tanrısı Hades'e giden bir yolun (Cehennem Kapısı) burada olduğuna inanılıyor.

Şehir o dönemlerde yüz binden fazla insana ev sahipliği yapmıştır. Bu yaşamın iki bin yıl önce gerçekleştiğini düşünürsek dönemin mega şehirlerinden biri olduğunu tahmin etmek hiç de zor olmayacak. On bin kişilik eşine az rastlanan büyüklükteki tiyatrosu şehrin sanata olan düşkünlüğünü de gözler önüne seriyor. Yunan filozof Epiktesos'un Hierapolis doğumlu olduğu tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

Termal suyun şifa getirdiğine inanılıyor

Şehrin buraya kurulmasının temel nedenlerinden biri de yer altından çıkan termal suyun insana şifa getirdiği, hastalıklara çare olduğu düşünüldüğünden olabilir. Kaldı ki günümüzde karbonatın insan sağlığı açısından yararları bilimsel olarak ıspatlanmış durumda. Şehrin girişindeki büyük hamam, dışarıdan gelen yolcular için düşünülerek yapılmış bir yapı. Hamamdan çıkanların hemen agoraya yani şehir meydanına çıkmaları da şehrin planlı bir şekilde inşa edildiğini gözler önüne seriyor.

Çökmeler sonucu oluşan antik havuz 36 santigrat derecedeki termal su ile hâlâ günümüz insanına hizmet etmeye, şifa dağıtmaya devam ediyor. Hierapolis Antik Kenti'ni ve Pamukkale Travertenlerini Müze Kart ile gezebilirsiniz. Ancak Antik Havuz'a girmek için ekstra ücret ödemeniz gerekecektir. Travertenler üzerine ayakkabı ile çıkmak yasak. Büyüklü küçüklü en derini göğüs hizasına gelen traverten havuzlarına girmek için mayo ve bikinilerinizi yanınıza alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Pamukkalenin geçmişten günümüze gelen hikâyesi

Yavaş yavaş kararmaya başlamış durumda

Kuzey Kapısı yolunda Antik Şehir ile Travertenler arasın yer alan çamlık bölgede kavurucu sıcaklardan kaçacağınız küçük bir park bulunmakta. Görülmeye değer manzarada, güneşin dağların ardına geçişyle bir günün daha bitişine şahitlik edebilirsiniz.

UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde olan bu yerde, insanlığın son bulmayan tüketim çılgınlığı, aşırı nüfüs artışı ve çarpık kentleşme sebebiyle yeraltından çıkan termal suyun deplolanması ve kontrol altında tutulması yüzyıllardan beri pamuk lakabını alan kayaçların bazı yerleri yavaş yavaş kararmaya başlamış durumda. Ancak bu bembeyaz yapı o kadar büyük ki henüz yok olacağını görebilecek bir dönemde değiliz. Gelecek nesillerde ne değişeceğini zaman gösterecek.

Yarım gününüzü ayırarak insanlığı ve doğayı deneyimleyebileceğiniz bu eşsiz yer için şimdiden iyi gezmeler...

Benzer İçerikler