
Pestisit kullanımı Avrupa'da kuş popülasyonunu azalttı
Yeni yapılan bir araştırma, Avrupa'da tarımda kullanılan pestisitlerin, kıtada yaşayan kuş popülasyonunda azalmaya yol açtığını ortaya koydu.
Tarım ürünleri için kullanılan pestisitler hem sağlığımızı hem de doğanın dengesini bozuyor. Yapılan son araştırma, tarımda kullanılan pestisit oranındaki artışa karşı, refah ve bilinç kıtası olarak bilinen Avrupa'da bile yeterince önlem alınmadığını gösteriyor.
Avrupa'daki canlı popülasyonu konulu bir araştırma, tarımda kullanılan pestisit sebebiye Fransa'da yaşayan kuş popülasyonunda yüzde 15'lik bir düşüş yaşandığını ortaya koyuyor.
Fransa'daki kuş popülasyonunun her zaman stabil durumda olduğunu sanan bilim insanları, araştırmanın sonuçları ile şok oldu desek yeridir.
Fransa'danın bazı bölgelerine özgü kuş türlerinin neredeyse tamamen ortadan kaybolduğunu gösteren araştırma, kuş sayısındaki azalmanın hızının arttığına da dikkat çekiyor.
Yapılan tespit, son 20 yıldaki ulusal ve özel tarım bölgelerini inceleyen iki araştırmanın sonucu.
Pestisit nedir? Pestisitin yararları ve zararları nedir?
Ulusal bölge araştırmasına, Fransa genelindeki yüzlerce gönüllü katıldı. Bu araştırmada dramatik düşüşün son iki yılda yaşandığı tespit edildi.
Kuş popülasyonunda yaşanan düşüş yalnızca Fransa'ya da özgü değil. Aynı durumdan Birleşik Krallık'ın da muzdarip olduğu görülüyor. Buna göre Birleşik Krallık'ta çiftlik alanlarında yaşayan kuş popülasyonu 1970 ve 2015 yılları arası yüzde 56 azaldı.
Geçtiğimiz yıl Almanya'da yapılan bir başka araştırma ise, ülkede yaşayan uçan böcek oranının yüzde 75 azaldığını ortaya koymuştu. Bu düşüşün en büyük suçlusu yine pestisit!
En büyük suçlu pestisit kullanımı olsa da tek tür tarım mahsülü yetiştirme de düşüşte büyük rol oynuyor. İster dünyanın en zengin ülkeleri olsun ister en fakir, doğaya yaklaşımdaki zihniyet değişmedikçe ne kadar bilinçli toplumlar olduğumuzun bir önemi yok gibi görünüyor.
Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu