Geri Dön
Plastik şişede su satışı yasaklanmalı mı?

Plastik şişede su satışı yasaklanmalı mı?

Plastik şişede su satışının yasaklanması insanları pet şişe kullanımından vazgeçirebilir mi? Doğayı korumak, plastik tüketimini azaltmak için illa ki bir şeyler yasaklanmalı ya da plastik poşetler gibi parayla mı satılmalı? Bireysel olarak önlem alamaz mıyız ya da önemsemiyor muyuz?

Pınargül Civelek
Pınargül Civelek

ABD’deki San Francisco Uluslararası Havalimanı’nda pet şişede su satışı yasağı getirilmiş. Yani artık havalimanı içindeki dükkanlarda tek kullanımlık plastik şişede su satılmayacak, sadece geri dönüşüm ile tekrar kullanılabilen alüminyum ve cam şişede sular satılacak. Havalimanı içerisindeki tüm restoran, kafe ve otomatlar için de geçerli olan bu yasak uçaklar, meyve suları ve sodalar için şimdilik uygulanmayacak fakat ‘şimdilik’ diye belirtmekte fayda var.

Haberin Devamı

Çılgınlar gibi plastik ürün tüketiyor tüketiyor tüketiyoruz…

Dünyada hızla artan plastik ürün tüketimi en son verilere göre yılda 400 milyon tonu geçmiş durumda ve bunun için önlem alınması şart.

Su şişesi, pipet, plastik poşet gibi tek kullanımlık ürünler denizleri kirleten plastik atıkların yüzde 70’ini oluşturuyor. Böylelikle her yıl dünya çapında yaklaşık bir milyon kuş ve 100 binden fazla deniz canlısının yaşama haklarını ellerinden alıyoruz.

‘Bir dünya bırakın biz çocuklara’

Şarkının ana fikri savaşın gözyaşının olmadığı bir dünya aslında ama biz insanoğlu elindekini hor kullanma, yarın yokmuşçasına çevreye zarar verme ve üretmek yerine tüketme alışkanlığımız sayesinde savaşın ya da barışın olacağı bir dünya bırakamayacağız gibi görünüyor sonraki kuşaklara.

Haberin Devamı

Elindeki ile yetinme güdüsü: Plastik poşetlerin parayla satılma fikri

Öncelikle hızla tüketme alışkanlığımız ve bedava tutkumuzu frenleyebilmemiz için bu kararın oldukça doğru olduğunu düşünenlerden biri olarak çevremde şunları gözlemledim hemen sizinle de paylaşmak isterim.

Birincisi; zaten güzel ülkemin mizah sever insanlarının mizah seviyesi arttı ve sosyal medyada yapılan capslerle uzunca bir güldük eğlendik. İkincisi; annelerimiz, ablalarımız, teyzelerimiz çeyizlerinde duran fileleri çıkardılar olmayanlar renkli renkli fileler örmeye, envai çeşit kumaşlardan alışveriş çantaları yapmaya başladılar da kocaman markalı poşetleri görmekten kurtulduk. Bu arada teyzeler çok mutlu, hatta bu durumu fırsata çevirip el emeği çantaları satmaya başlayanlar daha mutlu oldular.


En önemlisi üçüncüsü ise tabii ki asıl evimiz olan doğayı koruma fırsatının elimize geçmiş olması.
Plastik zaten yapısı gereği toprakta çözülmeyen, denizlerde deniz canlılarına zarar veren bir madde ve tüketimini ne kadar aza indirirsek ömrünü o kadar uzatırız gelecek nesillerimizin.

Benzer İçerikler