Geri Dön
Turuncu kediler hakkında şaşırtan bilgiler

Turuncu kediler hakkında şaşırtan bilgiler

Turuncu kedi denilince akla elbette hemen Garfield geliyor. Turuncu kedilere olan sempatimizde Garfield'ın minnoşluğunun payı büyük. Peki her daim ilgi odağı olmayı başaran turuncu kedilerin öteki kedilerden farkı ne?

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Garfield sayesinde sempatimiz tavan!

Kediler arasında ayrım yapmaya insanın içi el vermiyor. Kıyamıyoruz. "Hepsi bizim bebeğimiz" moduna giriyoruz. Ama gelin görün ki bazı ilginç tespitler var. Mesela tuxedo yani smokin cinsi kediler, diğer kedilere göre çok daha zeki. Cins kedilerin de hastalıklara yakalanma şansının bir tık daha fazla olduğunu biliyoruz. Turuncu kedilerse özellikle Garfield sayesinde her daim insanların sempatisini kazanmış durumda.

Üç önemli tespitte bulunmuşlar

Turuncu kürklü kedilerin, diğer kedilere göre daha arkadaş canlısı oldukları biliniyor. Peki turuncu kedileri öteki kedilerden ayıran farklar neler? Dominique Pontier, Nathalie Rioux ve Annie Heizmann, kedi popülasyonları arasında turuncu genin farkına dair bir araştırma yürütmüş ve bu kapsamda 10 yıllık bir periyotta 30 kedi popülasyonundan örnekler almış. Her popülasyon için de 50 ila 500 arasında kediden veriler toplanmış ve üç önemli tespitte bulunmuşlar.

Birazcık gözlem yeterli

Turuncu kediler kentsel ortamlardan ziyade kırsalda daha yaygınmış. Ölüm riskinin daha yüksek olduğu bölgelerde daha seyrek görülürlermiş. Bir de turuncu kediler, daha yüksek oranda eşey ayrılığı gösterirlermiş. Yani erkekleri ile dişileri arasında belirgin farklar oluyormuş. Bu bağlamda araştırmacıların ortaya attığı teoriye göre, turuncu kedilerin rekabetçi doğası, kentsel bölgelerdeki ölüm riskini artırabilir, kırsal kesimlerde daha yüksek üreme başarısına sahip olabilirlermiş... Kedi deyip geçmemek gerekiyor, her bir türü ayrı özelliklere sahip. Evet belki konuşamıyorlar ama kedilerin ne kadar kendilerine özgü, karakteristik bir yapıya sahip olduklarını fark etmek için birazcık gözlem yapmak da yeterli...

Benzer İçerikler