Geri Dön
Arjantin hükümeti Pazartesi günlerini vegan günü ilan etti

Arjantin hükümeti Pazartesi günlerini vegan günü ilan etti

Dünyanın en etobur ikinci ülkesi olarak bilinen Arjantin'de hükümet, Pazartesi günlerini Vegan Pazartesi olarak ilan etti. Peki Arjantin gibi ete düşkünlüğü ile bilinen bir ülkede vegan günü uygulaması ne kadar işe yaradı?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Arjantin'de Temmuz 2017'de federal devlet dairesi Casa Rosada'da, şef Dante Liporace, çalışanlar için vegan menü çıkarınca küçük çaplı bir isyan yaşanmıştı. Bazı çalışanlar vegan menüyü protesto etmek için soluğu hamburgercilerde almış ve sonrasında iş yeri yemekhanesine geri dönerek vegan yemeklerle fotoğraflar çektirip tepkilerini dile getirmişti. Durum öyle bir hal almıştı ki yemekhanede yemek yiyen personel sayısında birden yüzde 93'lük bir düşüş yaşanmıştı.

Haberin Devamı

Aslına bakılırsa bu tepki, şef Liporace'yi hiç de şaşırtmamıştı. “Lunes Vegano” ya da Türkçe adıyla 'Etsiz Pazartesi' adı verilen bu yemek etkinlikleri, Uruguay'dan sonra dünyanın en çok et tüketen ülkesinde pek de olumlu karşılanmamıştı. Özellikle bu etkinliğin federal devlet dairesinde yaşanması bir başka eksi yöndü.

Şef Liporace'nin vegan menüsü, bünyesi ete alışkın Arjantinliler'i hayal kırıklığına uğratmıştı. Çünkü şef Liporace, başkent Buenos Aires'te etli yemekler alanında son derece ünlü bir isim. Fakat etsiz günlerin suçlusu Liporace değil, personelin daha sağlıklı yemek yemesini isteyen siyasetçi Fernando de Andreis'ti.

Arjantin'de kişi başına düşen et miktarı yılda 57 kilogram. Daha önce haftanın tüm gününe yayılması planlanan vegan günü, maliyeti fazla olduğu için yalnızca Pazartesi günü ile sınırlandırıldı.

Haberin Devamı

Vegan Pazartesi de böylece başlamış oldu. İlk günlerde yalnızca 40 kişi vegan menü yemeyi tercih etti. Et çıkan bir günde bu rakamın 600 olduğunu düşünürsek uygulama başta kocaman bir başarısızlıkla sonuçlandı. Şef, daha sonra vegan menülerin ne kadar sağlıklı olduğuna dair bazı notları yemekhanenin çeşitli noktalarına koydu. Fakat bu çaba için çalışanlar bırakın vegan yemekleri tercih etmeyi, şefe ağır ithamlarda bulundu.

Et isterük nadalarının yükseldiği yemekhanede şef, çözümü, aralarına et serpiştirilmiş sebzeli yemekler yapmakta buldu. İşte bu noktada şef bir şeyleri başarmaya başladı. Yemekhanede yemek yiyen kişi sayısı birden 40'tan 250'ye çıktı.

Et yemeklerinde gerçek bir deha olan şef için de vegan yemekleri hem kendi prestijine leke sürmemek ve hem de çalışanlara kabul ettirmek adına oldukça zorlu bir macera oldu. Şef, en zorlu işin de tatlılarda kullanılan sütü, farklı alternatiflerle değiştirmek olduğunu söylüyor.

Vegan Pazartesi etkinliği ilk üç ayda başarılı şekilde sonuçlandığı için Casa Rosada 'Vegan Pazartesi' etkinliklerini tekrar başlatmayı planlıyor.

İnsanları bir şeye alıştırmak istiyorsanız bunu devrimsel bir değişiklikle değil ufak tefek değişiklikleri belli bir sürece bölerek yapmanız daha doğru. Bu durum biraz zaman alsa da emin olun kazanan taraf bu örnete de olduğu gibi her zaman siz olacaksınız.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler