Geri Dön
Green Card nedir ne işe yarar? Green Card başvurusu nasıl yapılır?

Green Card nedir ne işe yarar? Green Card başvurusu nasıl yapılır?

Her sene olduğu gibi bu sene de Green Card başvuru dönemi başladı. Peki Green Card nedir, ne işe yarar? Green Card çekilişine nasıl başvurulur? Ücretli midir?

Tosun Paşa
Tosun Paşa

Amerikan Hükümeti, ABD vatandaşı olmayan kişilere özel olarak her yıl Dv Lottery (Diversity Visa Lottery) çekilişini düzenler. Çekilişi kazananlar ABD'de ömür boyu oturma ve çalışma hakkı elde eder. Resmi ismi Permanent Resident Card (Daimi Oturma İzni) olmasına rağmen Green Card, yani Yeşil Kart denir. DV Lottery çekilişi, Green Card almanın 7 yolundan biridir ve tamamen şansa bağlıdır. Dünyada her yıl yaklaşık 50-55 bin kişi bu ayrıcalığa hak kazanır. Türkiye'de ise bu sayı 1500-4000 arası değişmektedir.

Haberin Devamı

Green Card ne işe yarar?

Green Card'a sahip olan biri ABD vatandaşı olmaz. Yalnızca ömür boyu oturma ve çalışma izni almış olur. Kendisiyle beraber varsa eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocuklarına da bu hak verilir.

Green Card yatırım yoluyla, akrabalık yoluyla, evlilik yoluyla, çalışma yoluyla, sığınma ve mültecilik yoluyla, özel göçmenlik yoluyla ve başvuru yoluyla alınır. Green Card başvuru yöntemi olarak bilinen ise DV Lottery isimli Green Card çekilişidir ve her sene yapılır.

Green Card başvuru nasıl yapılır?

Green Card çekilişi olan DV Lottery'ye başvuru tamamen ücretsizdir. Aracı bir kuruma gerek duymadan ABD hükümetinin resmi başvuru sitesi olan "https://www.dvlottery.state.gov/(S(sp50hsw1weyd24z5dk4hklgo))/default.aspx" adresinden başvuru yapılabilir. Başvuru sitesi tamamen İngilizce olmakla beraber birkaç adımdan oluşur ve biraz uzun sürer. Bilgileri hatasız girmek başvurunun olumlu sonuçlanması için önemlidir.

Haberin Devamı

Başvuru ve kazanma şartları

18 yaşından büyük olmak.

En az lise mezunu ya da dengi bir okul bitirmiş olmak. Bu kriter karşılanamıyorsa son 5 yıl içerisinde uzmanlık ya da eğitim gerektiren bir alanda en az 2 yıl çalışmış olmak.

İngilizce bilmek şart değil.

Başvurular yalnızca internet üzerinden yapılabilir.

Evli kişiler aynı anda başvurabilir. Böylece kazanma şansı artar.

Benzer İçerikler