Geri Dön
'Friends' dizisindeki 'beyaz'lık bir hata mıydı?

'Friends' dizisindeki 'beyaz'lık bir hata mıydı?

90'ların en bomba sitcom'larından 'Friends'in yaratıcılarından Marta Kauffman, yıllar sonra diziye dair enteresan bir itirafta bulunmuş. George Floyd olayları sonrası tekrar gündeme gelen 'ırkçılık' meselesine dair diziden bir örnek vermiş. 'Friends' dizisindeki 'beyaz'lık bir hata mıymış peki? Gelin Molatik olalım...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Pişmanlık duyduğunu açıklamış

90'lar denilince akla gelen dizilerden biri tabii ki 'Friends'ti... Jennifer Aniston'ı tüm dünyaca tanınan bir yıldıza dönüştüren dizideki 6 oyuncu da 10 sezon boyunca döktürmüştü. İşte bu dizi şu ara tekrar gündemde. Sebebi ise 'Friends'in yaratıcılarından Marta Kauffman'ın diziye dair bir pişmanlığını açıklaması. Kauffman, dizide fazla etnik çeşitliliğe yer vermediklerini, bundan dolayı pişmanlık duyduğunu belirtmiş.

'Phoebe' de söylemişti

Kauffman'ın bu sözlerinin üzerine mayıs ayında canımız ciğerimiz 'Phoebe'miz Lisa Kudrow'un bir açıklamasını ekleyince ortaya enteresan bir tablo çıkıyor. Kudrow, mayıs ayında yaptığı açıklamada dizinin 2020'de çekilmesi halinde 6 kişilik başrolün tamamının beyazlardan oluşmasının asla gerçekleşmeyeceğini söylemişti. Bu açıklamadan sonra George Floyd olayları yaşandı. Ve üzerine de Kauffman'ın "Beyazlık hataydı" türünden açıklaması eklendi.

'Beyaz'lık bir hata mıydı?

Evet, 'siyahi' oyuncuların Oscar ödül törenlerini sallaması, domine etmesi bile 2010'lu yıllarda gerçekleşmişken bazı şeylerin aşırı gecikilmiş olmasını hem anlamıyorum hem de bir yandan doğal buluyorum. Organik bir süreç bu. Evet, Kudrow haklı, 'Friends' gibi tamamen beyazlardan oluşan 6 başrollük bir dizi artık ABD'yi yansıtmıyor. Üstelik de Floyd olaylarından sonra 'ırkçılık' ciddi olarak ele alınması gereken bir konu. Ama 'Friends' dizisindeki 'beyaz'lığın bir hata olduğunu da düşünmüyorum. 90'ların ortalarında, o dönemin hakim rüzgârında çekilmiş bir sitcom'u bugünün bakış açısıyla değerlendirmek ve hata bulmak bana doğru gelmiyor.

'Dönem'sel bakılmalı

Kaldı ki 'Friends'te ırkçı espriler de yoktu. Buram buram 'beyaz' milliyetçiliği yapan bir dizi de değildi. Evet, bugünün bakış açısıyla böyle popüler bir dizinin ABD'yi yansıtmadığı yönünde ortak bir görüş var. Ama 'Friends'te yakalanan kimyaya da haksızlık yapılması bana pek doğru gelmiyor. Her dönemi kendi koşulları altında değerlendirmek gerekiyor çünkü. 'Phoebe'mize katılıyorum. Bu dizi 2020'de çekilse mutlaka bir ya da birkaç siyahi başrol izleyeceğiz, bu konuda algıda seçicilik ve farkındalık var artık çünkü. Özellikle de Floyd olayları büyük bir dönüm noktası oldu. Ama yine de geçmişi geçmişteki koşullarla değerlendirmek daha doğru geliyor bana. 'Friends'e 'beyaz leke' sürmeyelim derim ben...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler