Geri Dön
Gazanfer Özcan: Tiyatronun duayeni, dizilerin 'baba'sı...

Gazanfer Özcan: Tiyatronun duayeni, dizilerin 'baba'sı...

Türk tiyatrosunun duayen isimlerinden biri olan Gazanfer Özcan’ın ölüm yıl dönümü bugün. Çok sayıda tiyatro, film ve dizide birçok farklı karaktere can veren Saim Gazanfer Özcan’ın ölüm yıl dönümünde hayatına Molatik oluyoruz…

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

‘Bican Efendi’ rolüyle tiyatroyla tanıştı

Birçoğumuzun ‘Avrupa Yakası’nda, ‘Tahsin Sütçüoğlu’ karakteri ile hatırladığı ve sevdiği Gazanfer Özcan 27 Ocak 1931’de İstanbul’da dünyaya geldi. İkokulu Cihangir Firuzağa İlkokulu'nda, ortaokulu Beyoğlu Ortaokulunda, liseyi ise Vefa Lisesi'nde tamamlayan Gazanfer Özcan, lisedeyken oynadığı ‘Hisse-i Şayia’ adlı oyundaki ‘Bican Efendi’ rolüyle tiyatroyla tanıştı. Şehir Tiyatroları'nın Çocuk Bölümü'ne katıldı. 1955 yılında Komedi Tiyatrosu'nda oynanan ‘Mahallenin Romanı’ oyunu tiyatro yaşamının dönüm noktası oldu.

Reşit Gürzap’ın rahatsızlanmasıyla şansı döndü

Bu oyunda rahatsızlanan Reşit Gürzap'ın yerine sahneye çıkıp başarılı olunca kadroya girdi. Şans ona tam olarak bu noktada gülmüş, Gazanfer Özcan da hayatın önüne sunduğu bu fırsatı kaçırmadı. 1962 yılına kadar hem çocuk tiyatrosunda, hem yetişkin oyunlarında görev alan Gazanfer Özcan, 1962 yılında Gönül Ülkü ile evlendi ve eşi Gönül Ülkü ile ‘Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu’nu kurdu. 1950'li ve 1960'lı yıllarda çok sayıda sinema filminde de rol alan Gazanfer Özcan, uzun bir süre sinemaya ara verdikten sonra 2000 yılında çevrilen ‘Komiser Şekspir’ filmi ile sinemaya döndü. Pek çok dizide de rol aldı. ‘Kuruntu Ailesi’ adlı dizideki ‘Hüsnü Kuruntu’ rolü ile tanındı, pek çok yapımda ailenin babası rolünü üstlendi. ‘Avrupa Yakası’ adlı dizideki Tahsin Bey rolü ile de ‘baba’ rolünü sürdürmüştür. ‘Avrupa Yakası’nda 2004 - 2009 yılları arasında üst üste 5 sezon başrol oynadı Gazanfer Özcan.

Gazanfer Özcan: Tiyatronun duayeni, dizilerin babası...

17 Şubat 2009’da hayatını kaybetti

Özcan, kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle yaklaşık 1.5 ay boyunca tedavi gördüğü özel hastanede 17 Şubat 2009 tarihinde hayatını kaybetti. Ömrünü tiyatroya adamış ve Türk tiyatorsuna çokça katkıları olmuş Gazanfer Özcan’ın ölümü için Haldun Taner sahnesinde geniş katılımlı bir tören düzenlendi ve Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

senolfazilet@hotmail.com

twitter.com/SenolFazilet

Benzer İçerikler