Geri Dön
Tsubasa hakkında bilinmeyenler

Tsubasa hakkında bilinmeyenler

Özellikle 90’larda çocukluğunu yaşayanlar için bir süper kahramandı Tsubasa Ozora. Gerek çizgi filmi gerekse atari oyunları ile çocukların gönlünü fethetmişti. Peki, Tsubasa hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz? Molatik olarak Tsubasa hakkında bilinmeyenleri derledik.

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

İlk film değil

Haberin Devamı

Japonlar futbolu sevdirmek için oldukça fazla eser bırakmışlardı. Ancak Tsubasa ilki değildi. Japon Milli Takımı’nın 1968 Yaz Olimpiyatları’nda bronz madalya alması Japonları harekete geçirmiş, The Red-Blooded Eleven ve Downtown Samurai mangalar yayınlanmıştı. Fakat çok tutulmamıştı.

İlginç istatistik

Tsubasa’nın en iyi arkadaşlarından birisi olan Taro Misaki’nin seri boyunca attığı tüm goller beraberlik golleriydi. Bu da onun mütevazı karakterini yansıtan bir detaydı.

Futbolu öne geçirdi

I. Dünya Savaşı sonrası Japon kültürü, Amerikan kültüründen çok fazla etkilendi. Bunun bir tezahürü olarak da beyzbol çok fazla oynanan ve sevilen bir spordu. Ancak Tsubasa yayınlanmaya başlayınca futbol beyzbolu geride bıraktı ve bir numaralı spor oldu.

Haberin Devamı

Tsubasa'dan daha iyi

Her çocuk Tsubasa’ya hayrandır dizi boyunca ancak gizli kahraman Jun Misugi’dir. Teknik olarak Tsubasa’dan daha üst düzey bir futbolcudur ancak kalp rahatsızlığı onun uzun süre futbol oynamasına manidir. Serinin yaratıcısı Yoichi Takahashi, Jun Misugi karakterini yaratırken "Herkesten çok ondan etkilendim. Onun oyun felsefesine hayranım" dediği Johan Cruyff’tan esinlenmişti.

1981’de yayınlanmaya başlandı

Bizler onu 90’larda tanıdık ancak Tsubasa’nın maceraları 1981’e kadar dayanıyor. 1983’te çizgi film olarak yayınlanmaya başlayınca Japon çocuklarını oldukça olumlu yönde etkiledi. Çizgi filmle büyüyen Japon çocukları 1998’de Dünya Kupası’na katılmayı başarıp, o günden bu yana bütün kupalarda boy gösteriyor.

Japon futbolunu yansıttı

Tsubasa tam bir Japon futbolu yansımasıydı. Kendisi 10 numara tabir ettiğimiz orta saha oyuncusu olan Tsubasa, Japon futbolunun en güçlü yanı olan orta sahayı temsil etti yıllarca. Birçok Japon orta saha oyuncusu dünya futbolunda boy gösterdi. Nakata, Nakamura, Shinji Ono, Junichi Inamoto, Keisuke Honda, Shinji Kagawa gibi birçok ismi bizlere tanıtan orta saha performansları oldu.

Tsubasa ne anlama geliyor?

Dizi boyunca başrol oyuncumuz olan Tsubasa, Türkçe 'kanatlar' anlamına geliyor.

Kadınları da etkiledi

Haberin Devamı

Sadece erkekleri etkilemedi Tsubasa. Japon kadın futbolunun da ilerlemesinde büyük katkı sahibi. Japon Kadın Milli Takımı’nın oyuncularından Homare Sawa, tarzıyla Tsubasa’ya benzetiliyor. Serinin yaratıcısı Takahashi, Sawa hakkında Yıllar boyu gerçek Tsubasa’nın kim olacağını bekledim. Onun bir kadında vücut bulacağını aklıma getiremezdim” yorumlarını dile getirmişti. Ayrıca Tsubasa’ya tarz olarak en çok Iniesta’nın benzediğini söylemişti.

Sadece Japonların idolü değil

Tsubasa sadece Japon çocuklarını etkilemedi. Dünyanın dört bir yanındaki efsaneler de ondan ekilendi. Zinedine Zidane, Alessandro Del Piero ve Fernando Torres, Messi, Neymar gibi isimler ondan çok etkilendiklerini söylemişlerdi. Ayrıca Muslera da Genzo Wakabayashi hayranı olduğunu belirtmişti.

Heykeli dikildi

Tsubasa o kadar etkili bir isimdir ki 2013 yılında Tsubasa, Misaki, Hyuga gibi kahramanların heykelleri Tokyo’nun Katsushika semtinde dikildi.

Benzer İçerikler