
16 bin TL verseler grip olur musunuz?
ABD’li bilim insanları, grip aşılarının etkisini anlamak için 'Grip Oteli' kurdu. Şimdilerde bu otelde konaklayacak gönüllüler arıyorlar. Bilerek ve isteyerek grip olmayı kabul eden gönüllülere, konaklamaları ve yol masrafları için 3 bin 500 dolar (15 bin 800 TL) ödeme yapılacak. Grip Oteli, ilginç bir iş kolunu daha dünyaya kazandıracak gibi görünüyor...
Gönüllü denek olduğunuz bir araştırmada, iyi ağırlanmayı beklersiniz elbet. Kurucuların da amacı bu. Standart otel özelliklerine sahip olan bu yeri, olabildiğince 'araştırma hastanesi' imajından uzaklaştırıp misafirlerini en iyi şekilde ağırlamaya çalışacaklar. 6 ayda çalışmaları tamamlanacak otel, gönüllüleri kabul etmeye başlayacak. Her gönüllü 10 günlük misafirliği boyunca belli testlere, farklı tedavi yöntemlerine ve aşılara maruz kalırken, arta kalan zamanını otelin imkanlarını kullanarak geçirecek. Kötüsünü düşünmesek mi, ne yapsak bilemedik ama; üzerinizde bir dizi deney yapılırken aynı zamanda golf oynayıp, yüzmeye gidebileceğiniz düşüncesi kulağa pek olası gelmiyor doğrusu...
Bazı gönüllüler placebo etkisinde olacak
Grip Oteli’nde kalanların tamamı, otele giriş yaptıktan sonra hastalanacaklarını ve grip olacaklarını bilecekler. Hastalığın belirtilerine ve olası komplikasyonlarına karşı uyarılacaklar. Fakat bu süreçte kendilerine hangi tedavi yöntemlerinin uygulandığına ve hangi ilaçların verildiğine dair net bilgiye sahip olmayacaklar. Bunun sebebi, bazı hastaların aslında hiç hasta olmayacakları; sadece placebo etkisiyle hastaymış gibi hissedecek olmaları.
Placebo etkisini kabaca açıklamak gerekirse, kişinin aldığı ilaç sayesinde, (ilaç yerine verilen etkisiz bir madde) iyileşeceğine inancı ve isteğiyle, fiziksel ve psikolojik olarak iyileşmesi. Tıbbi bir etkisi olmadığından, halk arasında 'şeker hapı' olarak da bilinen bu ilaçlar, ismini Latince 'memnun etmek' anlamına gelen 'placebo' kelimesinden alıyor.
Bu ilaçlar özellikle klinik ilaç araştırmalarında sık kullanılıyor. İlacın yeterliliğini ve gerekliliğini araştırmak için tercih ediliyorlar. Bu sebeple Grip Oteli’nde de bazı hastalar placebo etkisi altında olacak ve tedavi bu yönden de izlenecek.
Asıl ilginç olan, bu zamana kadar birçok fiziksel ve psikolojik hastalıkta denenmiş bu yöntemin işe yarıyor olması.
Daha ilginci ise, özellikle grip gibi hastalıklarda, aslında hastalıktan tamamen uzak ve fiziksel açıdan güvende olan insanların, bir grup hasta arasında bulunduklarından ruhsal ve fiziksel olarak hastalık belirtileri gösteriyor olması. Biraz daha açıklayıcı olmak gerekirse bu etki, biri karşınızda kaşındığında kaşınmanızı sağlar, hasta bir yakınınızla sarılıp öpüştüğünüzde akşam evde kendinizi hasta hissetmenize sebep olabilir.
Bilim insanları gribin bu şaşırtıcı etkisini de incelemek istediklerinden, Grip Oteli’ni kurmanın önemli amaçlarından biri olarak nitelendiriyorlar.
Nasıl gönüllü olunur?
Aslında gönüllü olmak oldukça basit. Gönüllü deneklik, uzun süre işsiz olan fakat yüksek maaşlı işlerde çalışmak isteyenlerin tercih ettiği bir meslek haline geldi. Ülkemizde de önü açılan ve desteklenen bu iş, dünyada şaşırtıcı derecede popüler...
Bu popülaritenin en önemli sebebi ise, araştırmacıların sizden neredeyse hiçbir şey beklememeleri. Tek bekledikleri, sağlıklı olmanız ya da araştırdıkları hastalığa sahip olmanız. Aslına bakarsanız yalnızca bu cevap bile, neden insanların daha vasıflı olmalarını bekleyen işlere yanaşmadıklarının bir göstergesi... Üstelik bu işte, diğer büyük vasıflar gerektirmeyen işlere göre çok daha fazla para var. Ücretiniz ayda 4-6 bin TL arasında değişiyor.
Ülkemizde ise yeni kurulan Klinik Araştırma Merkezleri'nde bu işi yapacak gönüllüler aranıyor. Şimdilik ücreti 1000 TL. İlaç denekliği yapmak isteyen 18-55 yaş herkesi kliniklerine bekleyen hastaneler var. Sigortanızı yapıyor, deneyden vazgeçme hakkını bile sunuyorlar. “Neden olmasın” dedirtecek kadar göz boyayıcı değil mi?
Gönüllü olarak kliniğe gittiğiniz günden itibaren, tüm kontrolleriniz yapılıyor ama olası tehlikelere karşı tamamen korunduğunuz kesin değil. Bunun yanı sıra, bir hastalığa çözüm olabilecek herhangi bir tedavinin bulunmasına katkı sağlamış olmak ise doyumsuz bir tatmin. Ancak hastaysanız, daha kötü olmayacağınızın veya iyileşeceğinizin garantisi yok. Vücudunuza vereceğiniz hasara, sağlığınızdan olmaya değer mi bilemiyorum. Bu işin eksileri, artılarından fazla gibi görünüyor. Karar sizin...