Geri Dön
Cinsel suçlar nelerdir?

Cinsel suçlar nelerdir?

Gün geçmiyor ki ülkemizde taciz, tecavüz, cinsel istismar haberleri duyulmasın... Artık bu haberleri duymak istemiyorsak, tacizcinin, tecavüzcünün, çocukları istismar edenlerin cesaret bulamamalarını istiyorsak ‘Farkındalık Mücadelesi" başlatmamız şart! Görmezden gelerek, kulaklarımızı, vicdanlarımızı kapayarak ancak bu insanlık suçlarının artmasına sebep oluruz... Bu sebeple artık ses çıkarma zamanı, farkındalık zamanı, uyanma zamanı!

Merve Kızılkaya
Merve Kızılkaya

Fail kişi herkes olabilir!

Son zamanlarda sık gördüğümüz üzere taciz / tecavüz faili kişi okumuş entelektüel, çevresi tarafından sevilen, saygı, sevgi gören bir kişi de olabilir, düşük sosyo-ekonomik düzeyden bir kişi de... Özellikle çocuk istismarına baktığımızda fail hem kadın hem de erkek olabilir, üstelik mağdurun birinci derece yakını olan kadın veya erkek de olabilir ne yazık ki, bu kişilere anne ve baba demek istemiyorum! Bunları duymak belki kulağa hoş gelmiyor olabilir ama ben özellikle vurgulamak istiyorum çünkü bilmek zorundayız, fark etmek zorundayız, bilmediğimiz bir şeyden kendimizi de çocuklarımızı da koruyamayız! Fail kişi her sosyo-ekonomik düzeyden, her cinsiyetten olabilir!

Araştırmalara bakıldığında özellikle tecavüz, cinsel şiddet gibi yollara başvurmayıp sözel olarak, dokunarak, bedensel olarak temas ederek, kendi vücudunu teşhir ederek, kendi vücuduna dokunulması isteyerek ya da cinsel içerikli görüntüler izlettirerek kişiyi taciz eden veya çocuğu istismar eden kişiler çoğunlukla en yakın çevremizde yer alan, insanlarla, çocuklarla arası iyi olan, çevresi tarafından sevilen, saygı gören kişiler oluyorlar. Çeşitli manipülasyonlarla saklanmayı, gizlenmeyi çok iyi başarabilen bu kişiler çok yakınımızda ve gücünü bizim bilinçlenmeyişimizden ve ses çıkarmayışımızdan alıyorlar.

Cinsel istismar nedir?

Cinsel istismar, bir yetişkinin kendi cinsel istek ve hazzı için çocuğu (0-15 yaş) kullanmasıdır. İstismar çocuğa temas etmeden, çocukla cinsel içerikli konuşmak, çocuğa cinsel içerikli şakalar yapmak, cinsel içerikli fıkralar anlatmak, çocuğun cinsel bölgelerine bakmak, röntgencilik yapmak, kendi cinsel organlarını teşhir etmek, cinsel içerikli görüntüler ve videolar izlettirmek şeklinde gerçekleşebilir.

Bunun yanında çocuğun özel bölgelerine, göğsüne, kalçasına, genital bölgesine dokunmak, okşamak, çocuğun dudaklarına dokunmak, okşamak, öpmek ve kendi cinsel organlarına (göğüs, kalça, genital bölge) dokunmasını istemek ve dokundurmak ve en ileri aşamada çocukla cinsel ilişkide bulunma yani tecavüz boyutları ile gerçekleşebilir.

Cinsel istismarın çocuklar üzerinde çocuğun yaş grubuna ve kişilik özelliklerine göre değişen birçok yıkıcı, tahrip edici negatif sonucu vardır. Cinsel istismara maruz kalmış çocuklarda içe kapanıklık, parmak emme, bebeksi konuşma, alt ıslatma, mastürbasyon, uyku problemleri, yaşından beklenmeyen cinselliğe yönelik davranışlar, cinsel içerikli oyunlar oynama, anneye aşırı bağlanma, suçluluk, öfke, utanma, depresyon, bağımlılık, intihar girişimi birçok duygusal ve davranışsal sorunlar görülebilir.

Araştırmalar özellikle küçük yaşlardaki duygusal olarak ihmal edilmiş, duygusal ihtiyaçları karşılanmamış çocukların kendilerine aşırı ilgi gösteren fakat bir yandan da cinsel olarak istismar eden faillere bağlılık duyabildiklerini, cinsel istismar edilme davranışını anlayamadıklarını, rahatsızlık hissetseler bile kendisini duygusal olarak veya maddi olarak ödüllendiren istismarcıyı uzun süre kimseye şikâyet etmediklerini ve gizlediklerini göstermektedir.

Bu açıdan çocukları her türlü cinsel istismardan koruyabilmek için çocukların cinsel istismar konusunda ebeveynleri tarafından bilgilendirilmesi kadar, çocukların ebeveynleri ile gerekli duygusal bağı ve güven bağını kuruyor olabilmeleri büyük önem arz etmektedir.

Cinsel taciz nedir?

Cinsel taciz, kişinin cinsel arzu ve istekleri tatmin etmek üzere başka bir kimseyi bedensel herhangi bir temasta bulunmadan rahatsız etmesidir. Failin bir başka kişiyi cinsel içerikli sözlerle rahatsız etmesi, öpücük atması, yüz yüze, telefonla, sosyal medya üzerinden, internet yoluyla cinsel içerikli laf atması, kişiye rızası olmadan cinsel içerikli görüntüler veya videolar göndermesi yada göstermesi cinsel taciz suçudur.

Cinsel suçlar nelerdir

Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda en yakın karakola ya da savcılığa başvurabilir, suç duyurusunda bulunabilirsiniz ve hatta başvurmalısınız! Cinsel taciz suçu mağduru psikolojik olarak etkileyen, günlük yaşamında, sosyal hayatında, iş yaşamında işlevselliğine zarar veren, ruhsal olarak yıpratıcı ve psikolojik problemlere yol açıcı ciddi bir suçtur!

Cinsel saldırı nedir?

Failin cinsel amaçla bir başka kişinin vücut dokunulmazlığını ihlal etmesine cinsel saldırı denir. Bir kişinin bir başka kişiyi rızası olmadan öpmesi, sarılması, vücuduna dokunması, temas etmesi, cinsel organına temas etmesi, dokunması ve tecavüzde bulunması cinsel saldırı suçudur. Evlilik içi veya evlilik dışı gerçekleşen her türlü cinsel saldırı suçtur ve mağdur faili şikâyet etme hakkına sahiptir. Cinsel saldırının evlilik içinde gerçekleşmesi cezayı hafifletmez!

Her türlü cinsel suçun faili cezasını çekmeli ve sessizlikten cesaret bulmamalıdır! Bu sebeple maruz kaldığınız ve şahit olduğunuz her türlü cinsel suçu en yakınınızdaki karakola ya da savcılığa giderek ihbar etmeli ve suç duyusunda bulunmalısınız!

Benzer İçerikler