Geri Dön
Dünyada ve Türkiye'de hız limitleri ne kadar?

Dünyada ve Türkiye'de hız limitleri ne kadar?

Otoyollarda sıklıkla denk geldiğimiz şeylerden birisi ‘hız limit’ tabelalarıdır. Sürücülerin ve yolcuların güvenliği için Türkiye’de ve dünyada çeşitli hız limitleri uygulanmaktadır. Bizler de hız limitlerinin ne kadar olduğuna Molatik olduk. Dünyada hız limiti ne kadar? Türkiye’de hız limiti ne kadar?

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Haberin Devamı

Hız limiti nedir?
Hız limiti, bir yolda ne kadar hızda araç sürülebileceğini belirten bir yasal sınırdır. Hız sınırı genellikle trafik işaretleri ile belirtilir. İlk maksimum hız sınırı 1861 yılında Britanya'da uygulanmış olup 16 km/s idi.

Almanya'da hız limiti ne kadar?
Hız limiti dediğimiz olgu her ülkede farklılık gösteriyor. Avrupa Birliği ülkeleri arasında ortak bir hız limiti mevcut lakin Almanya diğerlerinden ayrılıyor. 130 km/s’yi geçmemelerini öneriyor sürücülere Almanlar. Çok az güzergahta sınırsız hız yapılabiliyor.

Hız limitinin düşmesi kazaları engelliyor mu?
Hız limitinin düşürülmesi ile kazalar arasındaki bağlantı çeşitli araştırmalara konu oldu. 1990 yılında İsveç yasal hız sınırı 110km/s’den 90km/s’ye düşürüldüğünde gerçek hız ortalaması saatte 14 km azaltıldı bunun sonucunda ise ölümlü kazalarda yüzde 21 oranında azalma görüldü. Başka ülkelerde de buna benzer araştırmalar yapılmış, yükseltilen hız sınırı sonrası kaza oranlarında artışlar gözlemlenmiş.

Haberin Devamı

Çeşitli önlemler alındı
Sürücülerin ister istemez hız limitlerini aşmaması için çalışmalar da sürüyor haliyle. Bazı otomobil firmalarının bulduğu yöntem ise oldukça ilginç. Sürücülerin 180 km/s’yi geçmemesi için araçlarını 180 km/s’yi geçmemek üzere programlıyorlar. Bu da hız tutkunlarını etkileyecek bir durum.

Türkiye’de hız limiti ne kadar?
Türkiye’de ise son gelen haberlerle hız sınırının değişime gideceği yönünde yetkililer bilgilendirme yaptı. Günümüzde 120 km/s ve yüzde 10’luk tolerans ile 132 km/s’ye çıkabiliyor hız limiti. Ancak yapılacak çalışmalar ile otomobiller için 20 km/s kadar arttırılacak gibi görünüyor.

Benzer İçerikler