Geri Dön
Mavi Balina yüzünden 142 kişi intihar etti!

Mavi Balina yüzünden 142 kişi intihar etti!

Rus bir gencin yazılımını yaptığı ve Rusya'daki internet çeteleri tarafından gizli linkle ölüm tuzağı kuran Mavi Balina oyunu tüm dünyayı alarma geçirdi. Dünyanın her yerindeki gençler arasında yayılan ve çok sayıda intihara sebep olan Mavi Balina isimli oyununun yaratıcısı, Rusya'da 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ama maalesef oyunla ilişkilendirilen intihar vakaları devam ediyor...

Rüya Salik
Rüya Salik

Mavi Balina oyununun sadece Türkiye'de bugüne dek 142 gencin intiharıyla bağlantılı olduğu iddia ediliyor. İnanılmaz bir rakam değil mi? Peki bu oyundan kurtulanlar, Mavi Balina için ne diyor?

Haberin Devamı

Oyunu oynayanlardan şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor.

50 günlük süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekilde kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre kimseyle görüşülmemesi, yüksek sesli müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor.

50'nci günün sonunda ise son aşama olan 'yüksekten atlayarak ya da kendini asarak' intihar etme komutu veriliyor.

Mavi Balina adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri, kurbanlarına şantaj da yaptığı, bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor.

WhatsApp mesajı ile gelen bir link ile katıldı

Hindistan'da yaşayan 22 yaşındaki Alexander da, intihar oyunundan kardeşinin durumdan haberdar olarak polise haber vermesiyle kurtuldu.

Haberin Devamı

22 yaşındaki genç, Mavi Balina oyunu ile iş arkadaşlarının bulunduğu WhatsApp grubuna gelen bir linkle vasıtasıyla tanıştığını söyledi:

"Tüm adres defterimin oyunun yöneticisi tarafından ele geçirildiğini fark ettim. Her gece saat 2'de oyunun başına geçip verilen talimatı yerine getirmeye zorlanıyordum. Birkaç gün sonra fotoğraflarımın da kopyalandığını fark ettim. Oyunu silemiyordum. 5'inci safhada talimatı yerine getirmeye reddettim. Rusya'dan WhatsApp üzerinden arandım. Numarası görünmeyen biri beni tehdit etti ve kapattı. Tam koluma balina dövmesi kazıyacaktım ki ağabeyim beni kurtardı Bu bir sanal ölüm tuzağı. Şu anda psikolojik tedavi görüyorum."


"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesiyle oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor."

Alexander, 50 aşamadan oluşan sürecin en ünlü görevlerinden birini yerine getirmiş:

"Gece yarısı mezarlığa gittim ve burada bir selfie çekerek sosyal medyada paylaştım. Her gün yalnız başıma korku filmleri izlemek zorundaydım ki bunun da amacı kurbanların korku içinde yaşamasını sağlamaktı. Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım."

Haberin Devamı

Alexander, polis evine geldiği sırada koluna bıçakla balina kazımak üzereymiş.


'Eğer tamamlamazsam annem ölecekti'

Ölümlü vakalarının giderek arttığı Hindistan'da, 17 yaşındaki bir kız göle atlayarak intihar etmek üzereyken kurtarıldı.

"Oyuna başlamam iki saat sürdü. ilk gün sabaha kadar başında kaldım. Bana seçenekler sunuldu. Koluma bıçakla köpek balığı resmi çizecek, balkondan atlayacak, okyanusa ya da nehire girerek boğulacaktım. Eğere bunları 3 gün içinde yerine getirmezsem annemin öleceği söylendi. Sonra cep telefonumu kaybettim. Ben de anneme zarar gelmemesi için kendimi Kalyan Nehri'ne attım."

Temmuz ayı içerisinde 14 yaşındaki Manpreet Singh isimli bir Hintli çocuk da Mavi Balina oynadığını arkadaşlarına söyledikten birkaç gün sonra intihar etmişti.

'Oyunun sonu, zamanın doldu'


2015 yılında Rusya'da başlayan akımın kurbanları çoğunlukla "daha kolay yönlendirilebilir" 18 yaş altı gençlerden oluşuyordu.

Haberin Devamı

Ancak yıllar içinde vakaların yaş aralığı da değişti. Haziranda Arjantin'de kendisini bir su tankının üzerinden atmak isterken kurtarılan kişi 22 yaşında bir anneydi.

Genç kadın kendisini kurtaran polislere, Mavi Balina oynadığını, intihara kalkışmadan önce, "Oyunun sonu, zamanın doldu" isimli bir mesaj aldığını söylemiş!


Kurbanlarını 'biyolojik atıklar' olarak tanımlamıştı

Oyunun kurucusu 22 yaşındaki Philipp Budeikin, Rusya'da çıkarıldığı mahkeme tarafından 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak en az 15 intihar vakası ile ilişkilendirilen Budeikin'e verilen bu ceza Rus kamuoyunda tartışma yarattı.


2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, Budeikin, duruşmalardan birinde, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı.

Türkiye de alarma geçti

İntiharlara yol açan oyunla ilgili Türkiye de harekete geçti. Oyun için gizli link gönderenler takibe alınacak. Mavi Balina başta olmak üzere farklı oyunlarla ilgili henüz İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ulaşan bir şikâyet yok. Belirli seviyelere ulaşmaları için para yatırmaları istenen ve para yatıramadıkları için bunalıma girerek intihar eden çocukların oynadıkları benzer oyunlarla ilgili iki ailenin geçtiğimiz aylarda emniyete şikayette bulunduğu ortaya çıktı. Bir aile oyuna para yatıramadığı için çocuklarının bunalıma girdiğini ifade ederken, diğer aile ise para yatırma işlemlerinde dolandırıcılık yaşandığını iddia etti. Polis, oyun linklerini çocuklarına gönderilen ailelerin şikayetçi olabileceklerini ve linkleri gönderen kişiler ile ilgili takip başlatılabileceğini ifade ediyor.

Benzer İçerikler