Geri Dön
İnternetteki 'caps lock' çılgınlığı nereye gidiyor?

İnternetteki 'caps lock' çılgınlığı nereye gidiyor?

Her geçen gün internette farklı akımlara, dikkat çekmek için değişik yollara başvurulduğunu görüyoruz. Yeni akım furya ise internetteki ‘caps lock’ çılgınlığı. Youtube ve Spotify başta olmak üzere birçok internet sitesi yer yer dikkat çekmek için başlıklarını büyük harfle yazmayı tercih ediyor. İyi de neden? İnternetteki ‘caps lock’ çılgınlığı nereye gidiyor? Gelin, hep birlikte Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Yeni furya dikkat çekme
İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte birçoğumuz kendimizi klavye üzerinden ifade etmeye, dikkatleri yazı dili ile çekmeye çalışıyoruz. Yeni furya dikkat çekme yöntemi ise büyük harf kullanımı. Nahif ve minik küçük harfler yerine kaba ve düz büyük harf niye kullanıyoruz?

Haberin Devamı


Gerek var mı?
Böyle söylediğime bakmayın. Ben de büyük harf kullanımını seven biriyim. Bana daha güzel geliyorlar. Fakat her dakika kullanmaya her başlıkta bas bas bağırır gibi kocaman harflerle yazmaya gerek var mı? Bence de gerek yok.


'Caps lock' ile ifade ediyoruz
Gerçekten de öyle durmuyor mu büyük harfler? Zaten özellikle sohbet uygulamalarında, sinirliysek ya da birine bağırmak istiyorsak hemen basıyoruz ‘caps lock’ tuşuna. Benim gibi büyük harf severleri ayrı köşeye alıyorum ama genel olarak tutumumuz bu şekilde.


İnternet siteleri neden tercih ediyor?
Bir şeyleri göze sokmak, öfkemizin ya da duygularımızın büyüklüğünü ifade etmek için harfleri büyütmeyi tercih ediyoruz. Peki, internet siteleri neden bunu tercih ediyor? Açıkçası bu durum bana Mahmutpaşa’da gezerken ya da herhangi bir kafenin yanından geçerken bağırarak arkadaşını içeri çağıran esnafı hatırlatıyor.

Haberin Devamı



“Gel abla/abi gel”
“Gel abla/abi gel” dermişçesine bir tutum. Açıkçası kalitenin böyle şeylere ihtiyaç duymadığını düşünüyorum. Eğer bir iş kaliteliyse ona zaten rağbet olur. Bir şekilde dikkat çekmeye ya da “Ben buradayım” diye bağırmaya ihtiyaç duymaz.


İsraf…
Başka da bir açıklama aklıma gelmiyor. Ayrıca yer israfı gibi. Zaten Latin alfabesinin ilk bulunduğu yıllar taşa kazıması kolaymış. Sonra bakmışlar papirüs çıkmış. E kâğıt da tabii şimdiki gibi kolay bulunmuyor. İsraf olmasın diye küçültmüşler harfleri tek tek.


Ey cemaat-i internetin!
İnsancıklar onca emek etmiş, küçültüvermiş israf olmasın diye harfleri. Sizler neden israf ediyorsunuz ey cemaat-i internetin! Ayıp değil mi? Kemikleri sızlıyordur insanların. Hiç gereği yok. Biz yavaştan yavaştan bırakalım şu caps lock çılgınlığını.



Olsa olur ama…
Hem imla kurallarına da aykırı. Nerden baksak faul nerden baksak ofsayt. Böyle olmuyor hocam. Olsa olur mu? Olur aslında ama ne gereği var.


‘Caps lock’la olacak gibi değil…
Bir şekilde dikkat çekmek için, hiç yoktan bir şeyler var etmenin gereği yok diye düşünüyorum. Başlıkta ve reklamda basit bir şekilde dikkat çekmek için farklılığa gidileceğine, gerçekten ilgi çekici bir içeriğe gidilmeli bence. Evet, reklam da önemli ama bu işler çok da ‘caps lock’la olacak işler değil gibi.

Haberin Devamı


Nereye gider?
Farklı olan ürettiklerimiz ve içeriklerimiz olmalı diye düşünüyorum. Bir şeyler denemek, sürekli yenilenmek güzeldir ama bu işler tek ‘caps lock’a bakmamalı. Daha yaratıcı daha interaktif olana yönelmeliyiz. Bu sebeple internetteki ‘caps lock’ çılgınlığı nereye gider bilmiyorum ama umarım bir an önce son bulur.

Benzer İçerikler