Geri Dön
Hülya Avşar'ın 'siyah maske' açıklaması neden olay oldu?

Hülya Avşar'ın 'siyah maske' açıklaması neden olay oldu?

Hülya Avşar yine yapmış yapacağını... Öyle bir 'siyah maske' ve 'peçe' açıklaması yapmış ki ortalığı karıştırmış. Peki Hülya Avşar'ın 'siyah maske' açıklaması neden olay oldu? Hülya Avşar'ın bu 'siyah maske' ve 'peçe' açıklamasını nasıl yorumlamak lazım?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Öyle bir yorum yapmış ki...

Hülya Avşar canının istediğinde bir haftalık gündem konusu oluşturabilecek zekada bir kadın. Seveni de çok sevmeyeni de. Çünkü o bir yıldız. Star'lığa giden yol yapıcı kadar yıkıcı eleştiri almaktan da geçiyor. Hülya Avşar tüm bu matematiği bilen, canı istediğinde gündeme gelen, canı istemediğinde kabuğuna çekilen bir yıldız. Son olarak yine ortalığı karıştırmış. Öyle bir 'siyah maske' ve 'peçe' yorumu yapmış ki başta Twitter olmak üzere yer gök inlemiş. Özlemiştim Avşar'ın bir hafta boyunca tartışılacak bir cümle kurmasını, şahane bir tabloyla karşı karşıyayız yine...

Nasıl yorumlamak lazım?

Ne demiş Avşar? "Ben şimdi anlıyorum neden peçe takıyorlarmış, biliyorlarmış başımıza gelecekleri. Zehra görmüştü birini 'öcü' demişti, korkmuştu. Sonunda gördünüz mü, biz de taktık peçeyi..." Tabii bu sözler hop, hemen saygısızlık olarak algılanmış. "Peçe takan kadınları aşağılıyorsun, 'öcü' olan sensin!" gibi eleştirilere maruz kalmış Avşar. Durum enteresan. Son zamanların en enteresan sosyolojik vakalarından biri bu açıklama ve sonrasında Avşar'a yapılan linç. Peki bu 'siyah maske', 'peçe' açıklamasını nasıl yorumlamak lazım?

Kendi fikrini söylemek...

Hülya Avşar, spontane bir diyalogla kendi fikrini söylemiş. Hayatında hiç 'peçe' benzeri bir 'siyah maske' takacağını düşünmezken, hayatın ona yaptığı şakayı "Ah ah, görüyor musunuz" diye dert yanarcasına açıklamış. Bir kadın peçe takabilir ama aynı zamanda takmayıp karşı da olabilir. Avşar, birçoklarını kızdırsa da ve bu tepkileri doğal bulsam da spontane sözlerinde ince bir matematik var aslında. Takılıyor aslında Avşar. Eğlenceye vuruyor yaşanılan süreci, yaşadığı durumu. "Öcü dediğimiz duruma biz de düştük, iyi mi?" diye dalgaya vuruyor aslında yaşanan Korona sürecini. Bunu oturup 'aşağılama' diye yorumlamak sizce de çok tek taraflı bir bakış açısı değil mi? Avşar'a ya da kızına, peçe takan bir kadın 'öcü' gibi gelemez mi? Hülya Avşar, kara çarşaf takanlarla yaşamayı önemsiyor, diline onları dolayıp varlıklarını kabul ediyor; daha çok kadın fikrine, zevkine, inceliğine ihtiyaç duyduğumuz ortadayken kadınların kendilerini bu çarşafla baskı altına soktuklarını gizliden gizliye hatırlatıyor ve onlara kendi cephesinden baktığında asla ve asla katılmayarak kendi fikrini, dünyasını sunuyor. Gayet doğal bir akış. Bu onun fikridir, onu bağlar. Küfür var mı ortada? Yok. Mesele bitmeli aslında burada.

Tüm bu anlaşmazlıklarla anlaşabiliyoruz aslında

Herkes kendi fikrini söyler. Bu ülkenin en güzel özelliği her telden insanı barındırması. Öylesine çok sesli, benzerliği az, zengin bir ülkedeyiz ki, hoşgörüyle çelişebilecek durumlarda büyük bir reaksiyon gösteriyoruz. Bu aslında güzel bir şey. İçerde negatif bir his kalmıyor. Özellikle de sosyal medya devrinde saniyesinde akıtıyoruz dışarıya. Avşar öyle bir laf ediyor ki tüm bakış açısını özgürce söylüyor. Ve yine aynı özgürlükle başka bir bakış açısı da "Hop!" diyor. Tüm bu 'anlaşmazlık'lar aslında ne kadar anlaşabildiğimizi gösteriyor. Kimse kimsenin hayatına, bakış açısına, düşünce özgürlüğüne karışamaz. "Öcü" demek "Ben korkuyorum" itirafıdır. Neden Hülya Avşar korkusunu açıklamasın ki? Ne münasebet... Tepki çeker, eleştirilir. Bunların hepsi bu şahane ülkenin artılarından.

Çok sesliliğimizle güzeliz...

Farklı seslerimizle güzeliz biz. İçte bir şey kalmıyor. Herkes fikrini "Çat!" diye söylüyor. Orta yolu bulmak, kaynaşmak işte ancak böyle dürüst bir ortamda sağlanabilir. Avşar'ın 'siyah maske'ye 'peçe' benzetmesi yapıp görüşlerini söyleme hakkı olduğu kadar yerden yere vurulmaya, -küfür edilmediği müddetçe- eleştirilmeye de hakkı var. Nasıl iki arkadaş sıkıntılarını içine atmadıklarında, konuştuklarında çözüm yolu bulabiliyorsa, bu da aynı hesap. Katılırsınız, katılmazsınız o size kalmış ama Avşar'ın 'siyah maske' açıklamasını doğal ve gerekli bulmak gerekiyor. Çünkü Avşar gibi düşünenler kadar onun gibi düşünmeyenler de çok bu güzel ülkede. Bizi güzel yapan şey de bu. Görüşlerimizin farklılığı, çok sesliliğimiz, duygusal tepkiler versek dahi orta yolu bulmadaki muazzam başarımız... Biz aslında farklılıklarımızı özgürce yansıtabildiğimizde çok güzeliz, fark edemiyor musunuz hâlâ?

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler