Geri Dön
Tarihte en çok insanın kaybedildiği savaşlar

Tarihte en çok insanın kaybedildiği savaşlar

Ukrayna ve Rusya arasında savaş an itibariyle birçoğumuzu üzüyor. Bu iki ülke arasında çıkan savaş ne ilkti ne de son olacak. Tarihte savaşlar hep oldu olmaya da ne yazık ki devam edecek gibi duruyor. Bizler de tarihte en çok insanın kaybedildiği savaşlara Molatik olduk.

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Tarihin en kanlı savaşlarından biri İkinci Dünya Savaşı'ydı. 6 yıllık bu savaşta resmi verilere göre 60 milyondan fazla insan öldü.2- Moğol İstilaları

Haberin Devamı

Tarihin en korkutucu savaşçı milletlerinden biri Moğollardı. Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın 'yok et' anlayışıyla gözü dönmüştü. Bu anlayışı milyonlarca insanın katledilmesine yol açtı. Milyonlarca insan kılıçtan geçirilip yakıldı. Cengiz Han ve onun ardından devleti paylaşan oğulları ile yöneticilerin sürdürdüğü istilalar 160 yıldan fazla sürerken arkasında bazı kaynaklara göre yaklaşık 30 milyon (hatta bazı kaynaklar bu sayının yaklaşık 40 milyon olduğunu iddia ediyor) insanın canına mal oldu.

3- Çin Hanedan Savaşı

Genel olarak Mançu Hanedanı olarak bildiğimiz Qing Hanedanı, Çin’de hüküm süren Ming Hanedan güçlerinin uğraşmak zorunda olduğu köylü ayaklanmalarını fırsat bilip savaş davullarını çalıyor ve kocaman ülkeyi parsel parsel sahipleniyor. Bu sahiplenme süreci uzun sürdükçe kan oluk oluk akıyor ve sonucunda yaklaşık 25 milyon insanın canı bir hiç oluyor.4- Taiping İsyanı
Çin’de vergilerin çiftçiyi ezmesi çiftçilerin başkaldırmasına sebeğ oldu. Çiftçilerin bu başkaldırısı o kadar sert bir şekilde bastırıldı ki; sonucunda 20 milyon insan hayatını kaybetti. Bugünün kıyaslamasıyla İstanbul’un nüfusundan daha fazla insan öldürülmüş.

Haberin Devamı

5- Birinci Dünya Savaşı

Dört yıllık bir savaş, egemenlerin arzusuna tabii değişen sınırlar ve 17 milyondan fazla insanın öldürülmesinin yanında İkinci Dünya Savaşı’nın sebeplerinin var edilmesi oldu.6- Timur’un harekatları

Topraklarını genişletmek için yürüttüğü askeri strateji ve politikalarla yaklaşık 15 milyon insanın celladı olarak görülüyor.

7- An-Lu Şan İsyanı

Orta Asya Türklerini ilgilendiren iç savaşlardan biridir An-lu Şan İsyanı. Çünkü bu başkaldırının lideri olan An-lu Şan’ın annesinin bir Türk olduğu düşünülmekle birlikte yaklaşık 14 yıl süren bu karışık dönem Göktürkleri ve Uygurları da rol sahibi yaptı. Sonuç olarak bu süreçte 13 milyon insanın hayatını kaybettiği düşünülüyor. Belçika’nın bugünkü nüfusundan 2 milyon daha fazla insana denk düşen bir veri.

8- Dungan İsyanı

Çin topraklarındaki Arap-Çin melezi olan Müslüman topluluk Dunganlar, 19. yy’ın İpek Yolu’nu kanla sulayan bir iç savaşın aktörleri oldu. Dini nitelikli bu isyanın neticesinde 9 milyon civarında insan öldü.

Haberin Devamı

9- Napolyon Savaşları

Başlangıç tarihi konusunda konunun uzmanlarının bir türlü uzlaşamadığı Napolyon Savaşları dünyanın en kanlı savaşlarından biri olarak tarihin sayfalarına not olarak düşüldü. Yaklaşık 15 yıl sürdüğü ifade edilen savaş 1815 yılında sona erdiğinde arkasında 3.5-6.5 milyon civarında ölü bıraktı.

10- Rusya Sivil Savaşı ve Beyaz Terör

Çarlık Rusya’nın tarih sahnesinden silinmesi gerektiğine inanan Bolşevikler ile monarşi yanlısı Beyaz Ordu arasında yıllara yayılan bir iç savaş ve faturasını yaklaşık 6 milyon insanın canıyla ödedi.

Benzer İçerikler