Geri Dön
Barış Manço neden büyük bir sanatçı?

Barış Manço neden büyük bir sanatçı?

7’den 70’e hepimizin sevdiği büyük sanatçı Barış Manço'yu doğum gününde unutmadık. Anadolu rock türünün kurucusu, Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli sanatçılardan olan Barış Manço’nun bugün 76'ıncı yaş günüydü. Onu 21 yıl önce kaybettik. Peki Barış Manço, çocukların ‘Barış abisi’ kimdir?

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli

Besteci, yazar, şarkıcı, oyuncu, TV sunucusu olan Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Müzik kariyerine henüz öğrenciyken Galatasaray Lisesi’nde sahneye çıkmasıyla başladı. 1958 yılından bu yana, Türk sanat dünyasının kilit noktalarından olan grubu ‘Kurtalan Ekspres’ ile Türkiye ve yabancı ülkelerde birçok konser verdi. 1962 yılında ilk 45’liği Grafson Plak etiketiyle yayınlandı.

Haberin Devamı

Barış Manço 1970 yılının kasım ayında 'Dağlar Dağlar' isimli plağını yayınladı. Yıldızını parlatan bu plak 70 binden fazla sattı ve kendisine 'platin plak' ödülü kazandırdı. 1981 yılının sonlarına doğru kariyerinin zirvesine ‘Sözüm Meclisten Dışarı’ albümünü çıkararak ulaştı. O yıl ilk kez baba oldu…

Bestelediği 200'ün üzerinde şarkı daha sonra Arapça, Bulgarca, Flemenkçe, Almanca, Fransızca, İbranice, İngilizce, Japonca ve Yunanca olarak yorumlandı.

1988 yılında çocuk ve aileye yönelik bir program olarak başlayan 7’den 77’ye ile Türkiye’de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığı yaparak rekora imza attı.

Barış Manço 5 farklı kıtada, 100’den fazla değişik yöreye gitti ve 600 bin kilometreye yakın yol kat etti. Aynı zamanda bir gezgin olan Barış Manço, ülkemizin belgeselciliğine de yön verdi.

Haberin Devamı

1991 yılında 'Türkiye Devlet Sanatçısı' unvanına layık görüldü.

Barış Manço yüksek öğrenimini Belçika’da “Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi”nde tamamladı. Çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında 300’ün üzerinde ödüle layık görüldü.

Manço 1 Şubat 1999 tarihinde, henüz 56 yaşındayken Kadıköy'deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Geriye, Anlıyorsun değil mi, Arkadaşım Eşek, Aynalı Kemer, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa gibi birçok anlamlı beste ve sahip olduğu şu ünvanları bıraktı;

-Türkiye Cumhuriyeti :Devlet Sanatçısı Ankara (1991)

-Hacettepe Üniversitesi:Onursal Doktora Ankara (1991)

-Soka Üniversitesi:Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo,Japonya (1991)

-Belçika Krallığı :Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel,Belçika (1992)

-Fransa Devleti:Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris,Fransa (1992)

-Pamukkale Üniversitesi:Onursal Doktora Denizli (1995)

-Min-On Sanat Vakfı :Yüksek Şeref Madalyası Tokyo,Japonya (1995)

-Liege Prensliği:Onursal Hemşehrilik Beratı Liege,Belçika (1997)

Benzer İçerikler