Geri Dön
Thom Yorke kimdir? Thom Yorke kariyeri ve şarkıları

Thom Yorke kimdir? Thom Yorke kariyeri ve şarkıları

Radiohead'in solisti Thom Yorke'un yeni albümü 'Anima', 27 Haziran 2019 Perşembe günü dijital platformlarda yayına girdi. Dünyada milyonlarca insanın merakla beklediği bu albüm vesilesiyle, yaşayan en büyük müzisyenlerden biri sayılan Thom Yorke'un kariyerine ve şarkılarına bakalım.

Tosun Paşa
Tosun Paşa

7 Ekim 1968 İngiltere doğumlu olan müzisyen Thom Yorke, alternatif rock grubu Radiohead’in vokali ve gitaristi olarak tanınıyor. Radiohead’in dışında kendi solo projeleri de olan sanatçı, gitarın yanı sıra perküsyon, bas gitar, davul ve piyano gibi pek çok farklı enstrümanı çalabiliyor.

Haberin Devamı

Thom Yorke doğumunda fark edilen bir göz sorunu yüzünden 6 yaşına kadar bir dizi ameliyat geçirmek zorunda kaldı ve bu rahatsızlıktan dolayı gözünü bantla kapattığı için sınıf arkadaşlarının alayına maruz kaldı. Bu sebeple sürekli okul değiştirdi.

Thom Yorke müzik kariyeri



Müzikle tanışması 1978 yılında, bilimadamı olan babasının aldığı gitarla başladı. Bu dönemdeki en büyük idolü Queen grubundan Brain May idi. 11 yaşında ilk grubunu kuran Thom Yorke, o yıllarda devam ettiği Abingdon okulunda Radiohead’i kuracağı grup elemanları Ed O’Brien, Phil Selway, Colin Greenwood ve Jonny Greenwood ile tanıştı.

Liseden mezun olmasının ardından 1988 yılında Exeter Üniversitesi'ne kayıt olan Thom Yorke, bu okulda hayat arkadaşı Rachel Owen ile tanıştı. 1991 yılında ise okul arkadaşlarıyla kurdukları grubun adını değiştirerek Radiohead koydular. Grup Alman plak firması Parlophone ile anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı

Thom Yorke ve Radiohead albümleri

Radiohead adı altında yaptıkları ilk single 'Creep', dünya çapında başarı kazanarak grubun albüm sürecini hızlandırdı. İlk albümleri 'Pablo Honey', 1993 yılında piyasaya sürüldü ve İngiltere listelerinde 22'nci sıraya kadar tırmandı. İkinci albümleri 'The Bends', ilk albümün başarısı üzerine R.E.M. grubu ile beraber gerçekleştirdikleri başarılı bir Avrupa turu sonrasında yayınlandı ve büyük başarı elde etti.

Radiohead 1997 yılında en çok bilinen albümleri 'OK Computer’i yayınladı. Albümün başarısının ve eleştirmenlerden aldığı pozitif yorumların sonucunda Thom Yorke '90’lı yılların en üretken alternatif rock isimlerinden biri' olarak gösterilmeye başlandı. 'OK Computer' sonrasında grup 2000 tarihli 'Kid A', 2001 tarihli 'Amnesiac' ve 2003 tarihli 'Hail to the Thief' ile beraber daha elektronik müzik etkileşimli, caz ve avant-garde’dan da etkilenen bir tarzda eserler ortaya koymaya başladı.

Grubun bir sonraki stüdyo albümü 'In Rainbows' 2007 yılında, internet üzerinden ücretsiz yayınlandı. Albümün dinleyinin inisiyatifine bırakılan bir ücret karşılığında indirilebilmesine olanak verimesi, müzik dünyasında bomba etkisi yarattı. Bu kadar büyük bir grubun böyle bir hamlede bulunabileceğini kimse beklemiyordu. Albüme ücret ödemeden sahip olan, yani indiren büyük bir kitle oldu. Grup bundan hiç rahatsız görünmedi. hatta bu hareket o kadar büyük bir etkiye neden oldu ki, plak firmalarının geleceği bile tartışılmaya başlandı.

Haberin Devamı

Radiohead sonraki yıllarda 'The King of Limbs' (2011) ve 'A Moon Shaped Pool' (2016) adlı iki albüm daha yayınladı.

Thom Yorke ise 2006 yılında, ilk solo albümü 'The Eraser’i yayınladı. Nigel Godrich’in prodüktörlüğünde hazırlanan albüm, İngiltere listelerinde 3, Amerika listelerinde 2'nci sıraya kadar yükseldi. Albümün en beğenilen şarkılarından 'Analyse', The Prestige filminin soundtrack'inde kullanıldı. Bu albüm genel olarak modern yaşamı, küreselleşmeyi, medyayı, kapitalizmi, savaşı, politikacıları ve bireyin bunlar karşısındaki tepkilerini anlatıyordu. Thom Yorke'un ikinci solo albümü 'Tomorrow’s Modern Boxes' ise Eylül 2014'te çıktı. Bu albüm pek yankı uyandırmadı.

Thom Yorke - Anima albümü yayında!

Son olarak 27 Haziran 2019 tarihinde yine Nigel Godrich prodüktörlüğünde çıkan 'Anima' albümüyle birlikte, Thom Yorke kısa bir müzikal film de yayınladı. Paul Thomas Anderson'ın yönettiği bu kısa film albümle eş zamanlı olarak Netflix'te yayına girdi. Albüm çıkmadan önce Anima Technologies adlı bir firmanın çeşitli yerlerde astığı posterlerde, 'rüyalarını hatırlamakta zorluk çeken insanlara rüyalarını hatırlatma servisi'nin tanıtımı yapılıyordu. Bu tanıtım aslında Thom Yorke'un yeni albümü 'Anima'nın promosyon çalışmalarının bir ayağıydı. Posterdeki numarayı arayınca albümdeki 'Not The News' şarkısı çalmaya başlıyordu.

Haberin Devamı

Albümle ilgili yapılan bir röportajda Thom Yorke şunları söyledi: "Adının Anima olmasının sebebi benim Carl Jung’un bir rüya konseptine takıntılı olmamdan kaynaklanıyor. İnsanlar olarak teknolojiyi taklit etmeye, bu taklidi davranışlarımıza da yansıtmaya başladık. Boris Johnson’ın bize yalan söylemesine ve asla gerçekleşmeyecek vaatlerde bulunmasına izin vermemizin nedeni; onun sadece aptal saç kesimiyle, elinde bayrak sallayan bir çocuk olması. Yaptığı şeylerin sonuçları bize gerçek gibi gelmiyor. Yaptığımız hiçbir şeyin sonuçları gerçek değil. Küçük bir avatarın arkasında kimliksiz kalıp zehir yayabiliyoruz ve bu durumu suistimal edebiliyoruz."

Haberin Devamı

Thom Yorke: Beni bu şarkıyla hatırlayın

Genellikle şarkılarında aşktan, savaştan, politikadan, çevre sorunlarından bahseden Thom Yorke, yeni albümünde uzaya, teknolojiye ve genom araştırmalarına atıfta bulunuyor. Ancak “Hangi şarkıyla hatırlanmak istersiniz?” sorusuna 'How to Disappear Completely' cevabını veriyor.

Radiohead ile beraber Özgür Tibet konseri ve Ticaret Adaleti Hareketi gibi aktivist etkinliklerde konser veren Thom Yorke, kendisini insan hakları savunucusu ve savaş karşıtı olarak tanımlıyor.

Thom Yorke ve yeni sevgilisi


Thom York, hayat arkadaşının ölümünden 3 ay sonra yeni sevgilisi, 32 yaşındaki İtalyan oyuncu Dajana Roncione ile Amerika Miami'de sahilde görüntülendi.

Halen Oxford, İngiltere’de yaşayan Thom Yorke, Oxford Üniversitesi'nde İtalyanca profesörü olarak görev yapan Rachel Owen'dan Noah ve Agnes adında iki çocuk sahibi oldu. 23 yıllık hayat arkadaşı Rachel Owen ile yollarını 2015 Ağustos’unda ayırdılar. 18 Aralık 2016 tarihinde ise Rachel Owen kanserle mücadelesini kaybetti.

Thom Yorke 'True Love Waits' başta olmak üzere birçok şarkısını Rachel Owen için yazmış, Radiohead külliyatında varlığı hep hissedilmişti. Nitekim bir araştırma sonucunda 'True Love Waits', istatistiksel olarak Radiohead’in en hüzünlü şarkısı seçildi. Thom York, hayat arkadaşının ölümünden 3 ay sonra yeni sevgilisi, 32 yaşındaki İtalyan oyuncu Dajana Roncione ile Amerika Miami'de sahilde görüntülendi.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

- Radiohead olmak: 25 yıl nasıl geçti?
- Sızıntıların en güzeli: 18 saat, sınırsız Radiohead!

Benzer İçerikler