Geri Dön
Ümit Besen: Yeni bir kültür yaratan şarkıların bestecisi...

Ümit Besen: Yeni bir kültür yaratan şarkıların bestecisi...

Bugün usta sanatçı Ümit Besen'in doğum günü. Gazino kültürüne alternatif bir kültür yaratarak her kesimden insanın dinlediği yüzlerce şarkının bestecisi olan usta sanatçının hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Müziğe olan yeteneğini ilkokulda keşfetti

Ümit Besen, 14 Ekim 1956’da Osmaniye’de doğdu. Beş çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak dünyaya gelen Ümit Besen’in çocukluğu dedesinin udundan dinlediği namelerle geçti. Müziğe olan yeteneğini ilkokula gittiği yıllarda keşfetti ve küçük yaşta melodika çalmaya başladı. Daha sonraki yıllarda ise akordiyon ve org çalmaya başlayan usta sanatçı, yeteneğini ilerletmeye ve para kazanmaya karar verdi. 1974 yılında Tayfunlar Orkestrası adlı bir grup kurdu ve düğünlerde çalmaya başladı. Civar illerde herkes ondan bahsediyordu. İş teklifleri artınca da lise ikiye gittiği sırada okulu bıraktı.

Alternatif bir kültür yarattı

1976 yılında askerlik görevi için gittiği Kütahya’da orduevinde çaldı. Burada bir generalin onu beğenmesi üzerine Zonguldak Orduevi’ne nakledildi. Askerliği bittikten sonra bir kulüpte şarkı söylerken milli futbolcu Metin Oktay tarafından keşfedildi ve Metin Oktay‘ın yardımları sayesinde 1978 yılında İstanbul’a gelen sanatçı, Tarabya’da Köşem Bistro’da as sanatçı olarak çalmaya başladı. Plakçı olan hemşerisi Hüseyin Emre tarafından beğenilmesi üzerine de ilk albüm çalışmasını yaptı. Duygulu parçaları ve herkese hitap eden tarzı ile kısa sürede yükseldi.

İlk olarak ‘Şikâyetim Var’ adlı uzun çalarını piyasaya çıkardı. Hemen ardından ‘Islak Mendil’ ile ikinci plağını yaptı. Hareketleri rahat, söyleyişi duygulu, sesi güçlüydü. Böyle olunca da ismi gün geçtikçe daha da büyüdü. Arka arkaya çıkardığı plakları satış rekorları kırdı ve sahne aldığı mekanları tıklım tıklım doldurdu. Usta sanatçı Ümit Besen, gazino kültürüne alternatif bir kültür yaratarak her kesimden insanın dinlediği yüzlerce şarkının bestecisi oldu.

Güncelliği hiçbir zaman kaybetmedi

1980’li yıllarla beraber sinema oyunculuğu girdi Ümit Besen’in hayatına. İlk filmi ‘Islam Mendil’de konservatuarda okuyan fakir bir genci canlandırıyordu. Filmdeki aşk hikayesinden o kadar çok etkilendi ki bir süre sonra efsane şarkı ‘Nikah Masası’nı yazdı. ‘Nikah Masası’nı 20 dakika gibi kısa bir sürede yazdı ve besteledi. Oyunculuğu yorumculuğu kadar güçlü olmasa da aşık piyanist şantör rolleriyle izleyicisinin gönlünde taht kurmayı başardı.

2015 yılında, 80'lerin unutulmaz hiti ‘Nikah Masası’ adlı şarkıya Enbe Orkestrası eşliğinde Ajda Pekkan ile düet yaptı. 2016 yılında ise DMC'den çıkan ‘Başka’ adlı albümünde klasikleşmiş şarkılarını rock tarzında yeniden seslendiren Ümit Besen, bu albümde Feridun Düzağaç, Pamela, Cem Adrian gibi ünlü isimlerle düet yaptı. Ümit Besen ayrıca Teoman, Mirkelam, Funda Arar, Bora Duran, Emre Aydın, MaNga, Yüksek Sadakat, Pinhani, Grup Seksendört, Leyla The Band’den beğeniyle dinlenen rock şarkılarını da söyledi.

Benzer İçerikler