Geri Dön
Ayla Dikmen: Bir döneme şarkılarıyla damga vuran isim

Ayla Dikmen: Bir döneme şarkılarıyla damga vuran isim

Bir döneme damga vuran Ayla Dikmen 'Issız Adam' filmiyle yeni nesli de derinden etkilemişti. Erken yaşta hayatını kaybeden sanatçının şarkıları, yeni dönemde de oldukça popüler. Gelin Ayla Dikmen'in hayatına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

İlk olarak okul radyosunda şarkı söylemeye başladı

Ayla Dikmen, 25 Mart 1944 tarihinde Kütahya'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Aydın'da tamamladı. Lisedeyken okul korosuna katıldı. Aydın Lisesi'nin radyosunda şarkı söylemeye başladığında ilk olarak müzik öğretmeninin derlediği türküleri söyledi. Ardından, Kahire Radyosu'ndan öğrendiği Batı müziği şarkılarını İngilizce seslendirdi. Lise bitince Ankara Yüksek Ticari İlimler Akademisi'nde eğitimine devam etmek için Ankara'ya gitti. Bu eğitimi sırasında TBMM'de 'stenograf' olarak çalışmaya başladı. Sonrasında 'sekreter' yetiştiren bir okulda stajyer öğretmenlik yaptı.

Profesyonel müzik hayatına İstanbul'da başladı

Müzik ile profesyonel olarak ilgilenmesi, İlham Gencer sayesinde oldu. Ancak ikinci bir üniversite için İstanbul'a gitti, Siyasal Bilgiler bölümüne kaydını yaptırdı. Piyanist Yavuz Özışık ile tanıştıktan sonra profesyonel müzik hayatına İstanbul'da başladı. Bir radyo programı sırasında Şerif Yüzbaşıoğlu ile tanıştı ve Yüzbaşıoğlu'nun orkestrasında Parla Nur takma adıyla solist olarak çıktı.

'Issız Adam' filmiyle birlikte yeniden popüler oldu

1964 yılında katıldığı 2. Boğaziçi Müzik Festivali’nde en başarılı şantöz seçildi. 1965 Balkan Melodileri Festivali'nde ise "Niksar’ın Fidanları" ile birinci oldu. Yayınlanan her 45'liği ile büyük başarı elde eden Dikmen, 1970'li ve 1980'li yıllarda TRT televizyonundaki pek çok müzik programında yer aldı.Ayla Dikmen, 14 Nisan 1968'de İstanbul'da tanıştığı İzmirli işadamı ve tüccar Enis Berki ile tam 22 yıl hayatını paylaşsa da hiç evlenmedi. 20 Ağustos 1990'da henüz 46 yaşındayken yakalandığı rahim kanseri nedeniyle hayata veda etti. Özellikle Çağan Irmak’ın ‘Issız Adam’ filmiyle birlikte yeniden popüler olan ‘Anlamazdın’ şarkısıyla anılan Ayla Dikmen, belleğimizde yaşamaya devam ediyor.

Benzer İçerikler