Geri Dön
Nimet Abla: Piyango tarihine damgasını vuran isim

Nimet Abla: Piyango tarihine damgasını vuran isim

Nimet Abla, bir döneme zekâsı sayesinde damga vuran ve insanların Milli Piyango algısını değiştiren, birçoğumuzda keskin izler bırakan bir isim. Gelin Nimet Abla'nın yaşamına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Türk Tayyare Cemiyeti'nin çıkardığı biletler...

1899’da İstanbul’da dünyaya gelen Nimet Abla’nın asıl adı Melek Nimet Özden. Nimet Abla’nın piyango bileti satmaya başlaması ise eşi İsmail Bey’in 1928 yılında Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda tütüncü ve sarraflık dükkanında müşterilerine Türk Tayyare Cemiyeti’nin çıkardığı biletlerini satmaya başlamasıyla gerçekleşiyor.

Nimet Abla işin başına geçiyor...

Nimet Abla’nın eşi İsmail Bey, Tayyare piyango biletlerinin yetkili bayisi olarak biletleri tanıtmak maksadıyla küçük esnaflara dağıtıyor. Fakat sonrasında paraları tahsil edemiyor ve büyük zarara uğruyor. Bu zorlu süreçte ise Nimet Abla işin başına geçiyor ve Türk Tayyare Cemiyeti'nin müdürü ile görüşüp cemiyetin bir numaralı bayiliği için anlaşma yapıyor.

Yıllar içerisinde Nimet Abla’nın satmış olduğu bir bilete 100 Bin lira büyük ikramiye çıkınca ünü daha da artıyor ve o zamanın en çok satan gazetelerinde fotoğrafları ve röportajları yayınlanıyor. Bu tanınırlığın ardından sadece İstanbul’da yaşayanlar da değil tüm Türkiye, Nimet Abla’dan bilet almaya başlıyor.

Bilet satışları hala daha devam ediyor

Türk iş kadınları arasında yerini alan ve piyango tarihine damgasını vuran Nimet Abla, 1970’li yılların başlarına kadar işinin başında şans dağıtmaya çalıştı. Fakat daha sonra felç geçirdi. Bir müddet felçli yaşayan Nimet Abla, 28 Temmuz 1978 yılında ise İstanbul'da hayatını kaybetti. Bugün hala daha Bahçekapı Eminönü Meydanı, Bakırköy İstanbul Caddesi ve Sirkeci Ankara Caddesi’nde milli piyango bileti satışları devam ediyor.

Benzer İçerikler