Geri Dön
Tom Hanks: Sinemayla geçen bir ömür ve birbirinden iyi filmler

Tom Hanks: Sinemayla geçen bir ömür ve birbirinden iyi filmler

Birçokları için hayatının en güzel filmlerini izleme fırsatı bulduğu ve oyunculuğuyla tekrar tekrar sinemanın nasıl bir şey olduğunu bizlere gösteren bir aktör Tom Hanks. Gelin Tom Hanks’in yaşamına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Zamanının çoğunu tiyatro oyunları izleyerek geçirdi

Tom Hanks, 9 Temmuz 1956'da Amerika'da doğdu. Babası Amos Mefford Hanks'in ise soyu İngiltere'ye uzanıyordu ve annesi Janet Marilyn Frager bir hastane yöneticisiydi. Hanks ise, okulda aşırı utangaç ve sessiz bir çocuktu. Popüler değildi ancak sorumluluk sahibiydi ve iyi bir öğrenciydi. Skyline Lisesi'nde okuduğu sırada okul tiyatrosunda rol almaya başladı.

Hanks, Chabot College adlı üniversitede tiyatro eğitimi almaya başladı ancak 2 yıl sonunda Sacramento State Üniversitesi'ne transfer oldu. Zamanının çoğunu tek başına tiyatroya giderek, Bertolt Brecht, Tennessee Williams ve Henrik Ibsen oyunları izleyerek geçiriyordu.

3 yıl boyunca festivalde stajyerlik yaptı

Tiyatro öğrenimi gördüğü yıllarda, Cleveland'da, bir tiyatro festivalinin yöneticisiyle tanıştı. Yöneticinin teklifi üzerine Hanks, festivalde stajyerlik yapmaya başladı. Böylece tam 3 yıl boyunca set dizaynından sahne yönetmenliğine kadar her şeyi öğrendi. Bu sırada Shakespeare'in Two Gentlemen of Verona oyununda sergilediği performansla Cleveland Eleştirmenler Ödülü'nü aldı.

Hanks, Cleveland'dan New York'a taşındı. Riverside Shakespeare adlı tiyatro şirketinin bir üyesi oldu. Sırasıyla düşük bütçeli yapımlarda rol aldı. 1979 yılında ise ABC kanalının seçmelerine katıldı ve kanalda yayınlanacak olan komedi dizisi 'Bosom Buddies'de bir rol aldı. Bu dizi sayesinde, yönetmen Ron Howard, Hanks'le iletişime geçerek ona bir teklif sundu. Howard, Splash adlı film üzerinde çalışıyordu. Önceleri bir yan rol için düşünülmüştü ancak sonunda Hanks'e başrol teklif edildi ve film gişede büyük başarı elde etti.

Arka arkaya iki kez Oscar kazandı

1993 yılı ise Hanks'i parlatacak olan yıl oldu. Önce "Sleepless in Seattle" ardından da "Philadelphia" filmleriyle övgü topladı. Oyuncu 1994 yılında Philadelphia'daki oyunculuğuyla en iyi erkek oyuncu Oscar'ını aldı. Ardından 1994 yılında, kült bir film olan "Forrest Gump" geldi. Hanks'in oyunculuğu artık tartışmasız bir yükselişteydi ve onu dünya çapında üne kavuşturmuştu. Bu filmdeki rolüyle de 1995 yılında en iyi erkek oyuncu Oscar'ını aldı. Böylece, Oscar tarihinde arka arkaya iki kez Oscar kazanan ikinci oyuncu olma unvanını kazandı.

Usta oyuncu, bugüne kadar birçok ünlü yönetmenle işbirliği içinde onlarca başarılı yapıma imza attı. Bunlardan bazıları oyuncuya Altın Küre kazandıran "Cast Away" (2000), "Terminal" (2004) ve "Da Vinci Şifresi" (2006) idi. "Cast Away"deki rolüyle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar adayı oldu.

Tom Hanks’in oyunculuğunu bir şekliyle izleyen kişi, eminim ki çok farklı bir tarzla karşı karşıya kalacaktır. Öyle ki Tom Hanks gibi usta oyuncular, her türlü farklılıklarını ortaya koyuyor ve bizlere birbirinden anlamlı filmler açığa çıkartıyorlar.

Benzer İçerikler