Geri Dön
'G.O.R.A.'da asıl kahraman Bob Marley Faruk muydu?

'G.O.R.A.'da asıl kahraman Bob Marley Faruk muydu?

Türk sinema tarihinin son 20 yılda yapılan en komik filmi hiç şüphesiz 'G.O.R.A.'dır. Arif Işık’ın başına gelenleri merakla izlemiştik. Bir uzay macerası ne kadar komik olabilirse o kadar komikti. Peki, asıl kahramanımız Bob Marley Faruk olabilir mi? Molatik olduğumuz konu bu defa ‘G.O.R.A.’ ve Bob Marley Faruk…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Cem Yılmaz’ın bizlere bıraktığı en önemli miras sanırım ‘G.O.R.A.’ filmidir. Komedinin en üst düzeyde olduğu bir yapım. Sonrasında yapılan 'A.R.O.G.' ve ‘Arif V 216’ filmleri ‘G.O.R.A.’ kadar beğenilmedi izleyici tarafından. Peki, bunun sebebi ne olabilir? Üzerine biraz düşününce asıl eksiğin Bob Marley Faruk olduğunu gördüm.

Haberin Devamı

Hepimizi temsil eden karakter

Film boyunca Arif ile hareket eden ve yardım eden iki kişi vardı. Biri 216 diğeri ise Bob Marley Faruk’tu. G.O.R.A. gezegenini 216 biliyor, G.O.R.A.’da ‘nasıl yaşanır’ı da Bob Marley Faruk biliyordu. Üçlü bir anda sac ayaklarını oluşturmuşlardı. Ancak biraz daha didiklediğimizde aslında bizleri Arif Işık değil, Bob Marley Faruk’un yansıttığını çok net görebiliyoruz.

Çünkü Bob Marley Faruk hayatın sillesini yemiş, girdiği işlerde başarılı olamamış, en sonunda G.O.R.A.’lılar tarafından kaçırılmış ve ‘rahata kavuşmuş’. Hayatın yoruculuğundan bıkmış, kendine yeni bir dünya yaratmış ve orada mutlu şekilde yaşıyor. Arif’in her ne kadar başarıya ulaşsa da ‘kaçma’ hayallerine karşı daha realist bir karakter Bob. Bir nevi bizleri anlatıyor, başarısızlığa ulaşan, yorgun bir karakter. Arif de bu gidişata bir son vermek istiyor, harekete geçiyor. Karamsarlığı Bob'da, ümitli olmayı Arif’te görüyoruz.

Haberin Devamı

İki filmde de eksikti

Yukarıda da dedim, ‘A.R.O.G.’ ve ‘Arif V 216’ filmleri ‘G.O.R.A.’ kadar komik değildi izleyiciye göre, eksikleri vardı. Bana göre en büyük eksik Bob Marley Faruk’tu. Arif’in başına gelenler sonra bir karamsar karakter gerekiyordu ancak iki filmde de bu isme denk gelemedik. Arif-216-Bob üçgeninde ‘Bob’ hep eksik kaldı.

Bob Marley Faruk demişken, Rasim Öztekin’i tekrar anmadan geçmeyelim. Büyük oyuncuydun, her şey için teşekkürler…

selcuk.bulut@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler