Geri Dön
'Lal Hayal' tiyatro oyunundan izlenimler

'Lal Hayal' tiyatro oyunundan izlenimler

Oyunda erkeğin kadına şiddeti ile beraber kadının kadına olan psikolojik şiddeti ve toplum baskısını seyrediyorsunuz. İkili ilişkilerde birbirine yakıştırılamama, ikamet ettiğin semt nedeniyle küçük görülme ve hatta jinekologun 'güçlü kadın çocuk doğurur' baskısı, oyunun ilgi çeken konularından.

İrem Funda Çakmak
İrem Funda Çakmak

Son zamanlarda televizyon dizilerinin olumsuz reyting sonuçlarına kurban gitmesiyle, birçok dizi oyunucusu soluğu tiyatro sahnelerinde almaya başladı. Bu aralar oyun sayısı çok fazla. Peki sayı arttıkça kalite düşüyor mu? İzlenebilecek kalitede oyunların sayısı azalıyor mu? Bu sorunun cevabını iyi bir seyirci olabilirsek bulabiliriz ancak. Aslında bunun en iyi göstergesi, bir oyunun devamlılığı olabilir. Seyirciyi salona çekebilen, defalarca kez sahnelenen oyun, iyi oyundur.

Haberin Devamı

Nisan ayı başlarında sahnelenmeye başlayan, yönetmenliğini Ezel Akay’ın yaptığı, Songül Öden’in tek kişilik oyunundan bahsetmek istiyorum size. 'Lal Hayal'… Oyunda Songül Öden 7 ayrı kadın karaktere hayat veriyor. Henüz 5 yaşında baba şiddetiyle annesinin ölümüne şahit olan Lal Hayal karakteri çevresinde dönüyor hikaye. Lal Hayal’in büyürken hayatına giren kadınların hikayesi aslında. Okul arkadaşı, mahalledeki teyze, ninesi, kuaförü, kayınvalide adayı ve hatta jinekoloğu...

Kendini arama çabaları

Oyunda, erkeğin kadına olan şiddeti ile beraber kadının kadına yaptığı psikolojik şiddeti ve toplum baskısını seyrediyorsunuz. İkili ilişkilerde birbirine yakıştırılamama, ikamet ettiğin semt nedeniyle küçük görülme ve hatta jinekologun 'güçlü kadın çocuk doğurur' baskısı, oyunun ilgi çeken konularından.

Haberin Devamı

5 yaşında tanık olduğu baba şiddetiyle başlayan suskunluğun Lal Hayal’in hayatı üzerindeki etkisi ve kendini arama çabaları etkileyici bir şekilde işlenmiş.

Songül Öden’in performansı ise görülmeye değer. Her karakterde ayrı bir şive kullanıyor. Bir bölümde İstanbul hanımefendisi aksanı, bir bölümde hip hopçu küfürbaz, bir başkasında Almanya’da yetişen bir gencin bozuk şivesini duyuyorsunuz.

Oyunda güncel ve hassas bir konunun işlenmesi ve her kültürden kadın karakteri barındırıyor olması, izleyiciyi etkileyen unsurlar. Sade bir dekor ve karakterin duygularını yansıtan küçük ses efektleri oyuna güzellik katıyor.

Sayısı artan tiyatro oyunlarıyla birlikte kaliteli oyunların da sahnelendiğini görmek mutluluk verici. Seyrettiğiniz her oyunun bir başkası için merak uyandıracak duygular yaşatması dileğiyle… İyi seyirler!

Yönetmen: Ezel Akay, Aysel Yıldırım
Yazar: Sevilay Saral
Oyuncular: Songül Öden
Mekan: UNIQ Home
Biletler: 55-121 TL arası

Benzer İçerikler