Geri Dön
Oscar'a beş kala ellerin olmuşsun: BAFTA'nın yıldızı 1917

Oscar'a beş kala ellerin olmuşsun: BAFTA'nın yıldızı 1917

BAFTA Ödülleri dağıtıldı, 1917 ise gecenin en iyi filmi oldu. Oscar'a çok az bir zaman kala, İngiliz Film Akademisi'nin verdiği ödüller, neye işaret ediyor?

Andaç Üzel
Andaç Üzel

Sinema sektörü, 2019 yılının dosyasını kapatmaya artık çok yakın. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım ve önümüzde yalnızca Oscar kaldı. BAFTA ödüllerinin de dün gece dağıtılmasıyla birlikte, bol tartışmalı ve bol iyi filmli bir yılın sonuna gelmiş olduk.

Haberin Devamı

Bu sezonun ödül törenlerinde gördüğümüz şey, aşırı beklendik sonuçların karşımıza çıkması heyecanı biraz azaltmış gibi duruyor. Sanki her şey belliymiş de yalnızca ödül törenlerinin tarihini bekliyormuşuz gibi durmaya başladı.

İngilitere'nin Oscar'ı

İngiltere'nin en prestijli ödül töreni olan BAFTA, büyük bir heyecana sahne oldu ve nihayetinde ödüller dağıtıldı.

İngiltere'nin Oscar'ı, bu yıl oradan çıkan en dikkat çekici ve en çok konuşulan filme verildi.

BAFTA'da neler oldu?

BAFTA'da adaylar, Altın Küre gibi pek çok ödülün adaylarıyla büyük oranda benzerlik taşıyordu.

Benzerlik taşıyan aday listelerinden benzer sonuçlar çıktı haliyle. Bu nedenle olsa gerek, BAFTA aslında hem ipuçları sundu hem de bize BAFTA ile Oscar ve benzerleri arasındaki farkın azaldığı izlenimini verdi.

Haberin Devamı

1917: Beklenen başarı

Nitekim, bir İngiliz filmi olan 1917'nin hem "En İyi Film" hem de "En İyi İngiliz Filmi" kategorilerinde ödüllendirilmesi, Sam Mendes'e "En İyi Yönetmen" ödülünün de verilmesi, filmi Britanya'da daha da dikkat çekici bir hale getirmekle birlikte belki de Oscar'a hazırladı.

1917'nin daha önceki ödül törenlerinde de çıkış yakalaması önemli bir nokta elbette. ABD merkezli ve İngiltere merkezli törenlerde mühim bir başarıya imza atması beklenen bir sonuçtu aslında.

Ödüller şaşırtmadı

Nitekim, Joker'in ve diğer favori filmlerin de ödüllendirilmesiyle gördüğümüz şey, bol şenlikli geçen 2019'un sinema için çeşitlilik arz eden bir yıl olmasının kanıtı gibiydi.

Joker, Once Upon A Time in Hollywood, 1917, Marriage Story gibi yılın tüm öne çıkan yapımları bir şekilde iddialı olduğu kategorilerde ödül sahibi olabildi.

Oscar'ın habercisi olacak

BAFTA, tıpkı Altın Küre gibi Oscar'ın habercisi olacak. Hollywood ile İngiliz sineması arasındaki farkların azalmaya başladığı bir döneme de işaret eden bu ödüllerin bizi 2020'li yıllara nasıl hazırlayacağını birlikte göreceğiz.

andac.uzel@demirorenmedya.com

Benzer İçerikler