Geri Dön
Yabancı dilde en iyi film ödülü alan Fatih Akın kimdir?

Yabancı dilde en iyi film ödülü alan Fatih Akın kimdir?

Fatih Akın 2018 Altın Küre Ödülleri’nde son filmi Paramparça (Aus dem Nichts) ile Yabancı Dilde En iyi Film ödülü aldı. Peki Türk asıllı Alman yönetmen Fatih Akın kimdir? Fatih Akın'ın elde ettiği başarılar nelerdir?

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli

Yönetmen, senarist ve yapımcı olan Fatih Akın 1973 yılında dünyaya geldi.

Haberin Devamı

1994 yılında Hamburg Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Görsel Sanatlar Bölümü’ne girdi ve 2000 yılında mezun oldu. Eğitim aldığı yıllarda Wüste Film şirketiyle çalışmaya başlamıştı bile.

1995 yılında ilk kısa filmi olan Sensin- Du bist es’i yönetti. Bu film ona Hamburg Uluslararası Kısa Film Festivali’nde izleyici ödülü kazandırdı.

1996 yılında yönettiği ‘Getürkt’ isimli ikinci kısa filmi birçok ödül kazandı. Fatih Akın 1998 yılına gelindiğinde ise ilk uzun metraj denemesi olan Kurz und Schmerzlos’u (Kısa ve Acısız) çekti.
Bir diğer uzun metraj filmi ola Im Juli (Temmuz’da) birçok ödül aldı. Ardından göçmen kültürünün anlatıldığı Solino’yu çekti.

Fatih Akın başrollerinde Meltem Cumbul, Güven Kıraç, Sibel Kekilli ve Birol Ünel’in yer aldığı Duvara Karşı (Gegen Die Wand) projesiyle Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı ödülünü kazandı. Metin Erksan’ın Susuz Yaz’ından 40 yıl sonra Altın Ayı ödülünü kazanan ilk Türk yönetmen oldu.

Haberin Devamı

2005 yılında diğer kişilerle birlikte Kebab Connection isimli filmin senaristliğini üstlendi. Aynı yıl içinde İstanbul’un barındırdığı değişik müzikleri ve müzik kültürleri üzerine bir belgeselin yönetmenliğini yaptı. Bu belgeselin ismi Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul (İstanbul Hatırası). Belgeselin anlatımını Almanya'nın ünlü endüstriyel rock gruplarından Einstürzende Neubauten'ın bas gitaristi Alexander Hacke yaptı.

Fatih Akın 2005 yılında Cannes Film Festivali’nde Salma Hayek, Javier Bardem ve Emir Kusturica ile beraber jüride yer aldı.

2007’de ‘Yaşamın Kıyısında’ isimli filmi Türkiye’de gösterime girdi.

Fatih Akın’ın kazandığı ödüllerden bazıları şöyle:

1998- Bavaria Film Ödülleri – En İyi Genç Yönetmen (Kısa ve Acısız)
1998- Locarno Film Festivali – Bronz Leopar (Kısa ve Acısız)
2004 -Berlin Film Festivali – Altın Ayı (Duvara Karşı)
2004 -Avrupa Film Ödülleri – En İyi Film, İzleyici Ödülü (Duvara Karşı)
2007 -Antalya Altın Portakal Film Festivali – En İyi Yönetmen (Yaşamın Kıyısında)
2007- Bavaria Film Ödülleri – En İyi Yönetmen (Yaşamın Kıyısında)
2007 -Avrupa Parlamentosu tarafından verilen Avrupa Sineması LUX Ödülü (Yaşamın Kıyısında)
2007- Cannes Film Festivali – En İyi Senaryo Yaşamın Kıyısında
2014 - Douglas-Sirk Ödülü

Benzer İçerikler