Geri Dön
Birleşik Krallık hakkında bilmeniz gereken 11 minik bilgi

Birleşik Krallık hakkında bilmeniz gereken 11 minik bilgi

Birleşik Krallık veya Britanya ismiyle bilinen ada ülkesini ne kadar tanıyoruz?

Meraklı Okur
Meraklı Okur

1- Yanlış bir bilgiyi düzelterek başlayalım: Dizi, film veya internet ortamında gördüğünüz mavi, beyaz ve kırmızı renklerden oluşan bayrak İngiltere'ye, Birleşik Krallık'a ait. İngiltere'nin bayrağı sadece beyaz ve kırmızı renklerden oluşuyor.

Haberin Devamı

2- Birleşik Krallık'ın nüfüsu, 2017 Dünya Bankası verilerine göre 66 milyon. Bunun 54 milyonu İngiltere'de yaşarken; 5 milyonu İskoçya'da, 3 milyonu Galler'de ve yaklaşık 2 milyonu da Kuzey İrlanda'da yaşıyor.

3- II. Elizabeth, babası Kral VI. George'un ölümünden sonra, 6 Şubat 1952 yılında tahta çıkıp kraliçe oldu. Birleşik Krallık'ın başbakanı ise, 2016 yılından beri Theresa May.

4- Birleşik Krallık'ın yüz ölçümü 242 bin kilometrekare, İngiltere ise 130 bin kilometrekare.

5- Birleşik Krallık; Kuzey İrlanda, İngiltere, Galler ve İskoçya'nın bulunduğu bir ada ülkesi. Kuzey Denizi üzerinde bulunuyor. Aralarında Manş Denizi bulunan komşuları; Fransa, Belçika ve Hollanda.

6- Birleşik Krallık'ın iklimi oldukça değişken. Özellikle Londra, yağmurlu havasıyla meşhur.

Haberin Devamı

7- Birleşik Krallık'ta trafik sol taraftan akar. Londra'dan İskoçya'ya gitmek için yaklaşık 470 mil (756 kilometre) yol kat etmek gerekir. Avrupa ülkelerinden İngiltere'ye arabayla 'Euro Star' adı verilen, Manş Denizi'nin altındaki yoldan gidilir.

8- Ülkenin para birimi 'İngiliz Sterlini'. İngiliz Sterlini, 'pound' ismiyle de bilinir.

9- İngilizler sabah kahvaltısında genellikle yumurta, pastırma, sosis, kuru fasülye ve kızarmış ekmek tüketir. İngiliz mutfağının en bilinen tatlısı ise, 'sticky toffee pudding'. 'Beş çayı' kavramının da bu ülkeden çıktığını unutmamak ve o meşhur sütlü çayı mutlaka denemek lazım.

10- Birleşik Krallık, köklü bir tarihe sahip. Tarihi yapılar, müzeler, alışveriş alanları görülmeye değer... Londra'daki Big Ben, Buckingham Sarayı, London Eye, British Museum, işlek yerlerinden biri olan Piccadilly Circus ve Hyde Park ziyaret edilesi, güzel yerlerinden.

11- Birleşik Krallık'ın, özellikle İskoçya tarafı tam bir doğa harikası. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflara bakarsanız, ne demek istediğimi anlayacaksınız. Huzuru doğada bulmak istiyorsanız İskoçya tarafına; hem şehir, hem de doğal ortamla iç içe olmak istiyorsanız da İngiltere tarafına gidin.

Benzer İçerikler