Geri Dön
Guy Fawkes'tan 'V For Vendetta'ya bir maskenin hikâyesi

Guy Fawkes'tan 'V For Vendetta'ya bir maskenin hikâyesi

Takvime göz gezdirdiğimizde tozlu sayfalar bugün bizi 5 Kasım 1605 yılına ve İngiltere'ye götürüyor. Tarihe 'Barut Komplosu' olarak geçen eyleme imza atan ve kimi gruplarca baskıcı yönetime karşı doğan anarşi hareketlerinin öncüsü haline gelen Guy Fawkes, başkahramanımız olarak karşımıza çıkıyor. Fakat olayın başkahramanı olmak bir yana İngiltere tarihinin en büyük 'vatan haini' olarak ilan edilen Fawkes, karşıt cepheler, başarısız komplolar şöyle dursun adını her 5 Kasım'da hatırlatmaya devam ediyor. Peki Guy Fawkes kimdir? O bir vatan haini mi? Yoksa bir maskenin altındaki fikir mi?

Elif Can Tek
Elif Can Tek

13 Nisan 1570 tarihinde dünyaya gelen Guy Fawkes, 1593’te Katolik olmuş ve İspanyol ordusunun Hollanda’da yer alan birliğine katıldı. 1604’te İngiltere'ye yani yurduna dönen Fawkes, burada yönetim karşıtı olan Robert Catesby ve daha sonra 'on iki komplocu' olarak anılacak kişilerle tanıştı. Baskıcı devlet yönetimine ve Katolik monarşik rejime karşı olan bu on iki isim tarihe adını ‘Barut Komplosu’ olarak yazdıracak bir eyleme imza atmak adına İngiltere Parlamento Binasını havaya uçurmaya karar verdi. Tarih bağlamında her yeni yılın kasım ayında gerçekleşen aristokrasi zirvesine denk getirilen eylem, yalnızca kralı değil tüm kraliyet ailesini ve bunun yanında üst düzey devlet adamlarını da hedef almaktaydı.

Haberin Devamı



Görevi binayı uçurmaktı

Guy Fawkes bu eylemde binayı havaya uçurmakla görevliydi. Fakat on iki isimden birisi olan ve gruba sonradan katılan Francis Tresham, akrabalarından birisini 5 Kasım tarihinde Parlamento Binası’na gitmemesi yönünde uyarınca komplo açığa çıktı. Parlamento mahzenlerinde dolu barut fıçıları ile yakalanan Fawkes ise tarihin en acı verici idamlarından birisine çarptırılarak 31 Ocak 1606 tarihinde idam edildi. Komplonun başarısızlıkla sonuçlanması İngiltere tarihinde, demokrasi zincirinin önemli bir halkası olarak yerini aldı ve bir kutlama geleneğine dönüştü. Bu başarısız komplo zaman içerisinde 'Guy Fawkes gecesi' olarak eğlenceler ve şenliklerle kutlanmaya başlandı. Komplonun özüne sadık kalınmasından mıdır bilinmez şenliklerin vazgeçilmezi şehri aydınlatan havai fişekler ve ateşe verilerek sokaklarda yuvarlanan fıçılardır.

Haberin Devamı



"5 Kasım'ı unutma" repliği

5 Kasım bu geleneğin haricinde birçok film severin listesinde ilk sıralara sahip olan bir yapıt için de büyük öneme sahip. Maskenin ardındaki fikir: V For Vendetta... Bu filmdeki başkahramanımız ‘V.’ tenindeki yanık sebebiyle yüzüne bir Guy Fawkes maskesi takmakta ve Fawkes'ın saçlarını andıran uzun bir peruk ile karşımıza çıkmakta. Asli olanın maskenin ardındaki fikirler olduğunu vurgulayan kahramanımız, fiziki görünüş şöyle dursun 5 Kasım’ı da büyük bir önem ile vurgulamakta. Dolayısıyla "5 Kasım'ı unutma" V For Vendetta’nın vazgeçilmez repliklerinden birisine dönüşmekte. Başarısızlıkla sonuçlanan 'Barut Komplosu' ise 'V For Vendetta’da 'adalet için çalan bir konçerto' eşliğinde hem Parlamento Binası’nın patlayışı hem de baskıcı rejimin yıkılışı ile karşılık bulur. Olaylar, tarihler, isimler değişse de maskenin ardındaki fikir akıllarda daima yer edinir. Ve hepimizin bildiği üzere bir fikri tutamaz, ona dokunamayız. Fikirler kan ağlamaz, acıyı hissetmezler. En önemlisi de fikirler kurşun geçirmezler...

 

instagram.com/elifcan.tek
elif.cantek@outlook.com
twitter.com/ElifCantek

Benzer İçerikler