
Yılların eskitemediği 3 Atatürk eseri
Bugün 10 Kasım... Büyük bir acının tüm yurtta hakim olduğu, milyonlarca yüreğin aynı ateş ile yandığı belki de tek gün. Bugün ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ile anacak, gün boyu bize bıraktığı eserleri konuşacak ve onun kuşkusuz ki en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti’ne bir kez daha gururla bakacağız. Tüm askeri ve siyasi başarıları ile kalplerimizde bambaşka bir yere sahip olan Atatürk’ü, ölümünün 79'uncu yılında edebi kişiliği ile anmaya ne dersiniz? Sav
1 - Geometri
Türkçe terimler kullanılarak yazılan ilk geometri kitabı olması ile dikkat çeken 'Geometri', o yıllarda matematiğe ve geometriye yeniden yön vermiş önemli bir eserdir. Farsça ve Arapça geometri terimlerinin o yıllardaki dil devrimi ile örtüşmemesi Atatürk’ü bu kitabı yazmaya itmişti. Bugün kullandığımız geometri terimlerinin çoğu ilk kez Atatürk tarafından Geometri kitabında kullanıldı ve yıllar boyu eskimeden günümüze dek taşındı.
2- Medeni Bilgiler
Afet İnan’ın yazdığı bir eser olsa da ilk cildin tamamına yakını Atatürk’ün Afet İnan’a yazdırdıklarından oluşuyor. Savaştan çıkan bir milleti tekrar ayağa kaldırmanın yalnızca bilimsel gelişmeler ve askeri zaferlerle olmadığını bilen Atatürk’ün halkına bıraktığı en kıymetli armağanlardan biri...
3- Nutuk
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı birinci ağızdan anlattığı, cumhuriyet tarihinin en önemli eserlerinden biri ve Atatürk’ün hem tarihçi kişiliğini hem de edebi yanını gözler önüne sermekte. O dönemlerde yaşanan her detayı, Cumhuriyet Halk Fırkası’nın ikinci yılında yaptığı konuşmada aktaran Atatürk, geleceğe de ışık tutan detaylara değinerek günümüze dek yaşayan Nutuk’un temelini atmıştı.
Koca bir ulusu tek yürek yapmanın, yıllarca anılacak bir tarih yazmanın yanında, birçok edebi eserin atına da imza atan ulu önder Mustafa Kemal’i, yalnızca 10 Kasım’a sığmayan bir özlem ve saygı ile anıyoruz.