Geri Dön
AKK nedir? AKK ne zaman kalkacak?

AKK nedir? AKK ne zaman kalkacak?

Açılımı adil kullanım kotası olan AKK nedir? AKK ne zaman kalkacak? Adil kullanım kotası ne zaman kalkıyor?

Tosun Paşa
Tosun Paşa

İnternet kullanıcılarının en çok şikayetçi olduğu konulardan biri AKK, yani adil kullanım kotası. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, "AKK ne zaman kalkacak?" sorusuna "Elektronik haberleşmede, internette, iletişimde her gün büyük bir gelişme var. Bunlara hizmet vermek için altyapımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Mevzuatta da haksız olduğunu düşündüğümüz konulara ilişkin kapıları kapatmaya çalışıyoruz. İşin özü bu. Bunları belirli bir süre içerisinde, mevzuatını da oluşturarak uygulamaya koyacağız. 2019, 2019'un değişik dönemlerinde uygulamaya koyacağız" cevabını vermişti.

Haberin Devamı

AKK ne zaman kalkacak?

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre AKK, 2019 yılı itibarıyla tarihe karışacak. Kademeli olarak kaldırılması beklenen adil kullanım kotasının tam anlamıyla ortadan kalkması 2019 yılının hangi bölümüne geleceği ise şu an için bilinmiyor.

AKK nedir?

AKK bir veri trafiği kontrol sistemidir. İnternet kullanıcılarının veri indirme ve veri yükleme trafiğini kısıtlayarak altyapıda oluşabilecek teknik problemleri, bağlantı zayıflamalarını ve kopmalarını önlemek amacıyla kullanılır. İnternet kullanıcılarının ödediği ücret arttıkça, adil kullanım kotalarının üst sınırı da artar veya tamamen ortadan kalkar.

AKK aşıldığı takdirde ise kullanıcının aldığı internet hızı bir sonraki ayın başına kadar sabit bir hıza düşürülür. Örneğin kullanıcının 50 megabit (mbps) olan hızı 100 gb'lık adil kullanım kotasını aştığı andan itibaren yeni aya kadar 3 megabite düşürülür. AKK düştükten sonra başka bir kota sınırlaması uygulanmaz.

Haberin Devamı

AKK AKN farkı?

Adil kullanım kotası (AKK) ve adil kullanım noktası (AKN) tamamen aynı şeylerdir. İkisi de kullanıcının satın aldığı maksimum indirme/yükleme limitlerinin üst sınırını temsil eder.

2019 yılı itibarıyla AKK/AKN uygulamaları hayatımızdan çıkacak ve buna paralel olarak internet hizmeti fiyatlarında da belirli değişiklikler olacak.

Benzer İçerikler