Geri Dön
Windows 11 bizlere ne getirecek?

Windows 11 bizlere ne getirecek?

Microsoft, Windows 11'in çıkış tarihini 5 Ekim 2021 olarak duyurdu. Kullanıcılar tarafından çok fazla ilgi çeken bu gelişmenin bir 'devrim' sayılacak yeniliklere kapı aralayıp aralamayacağına gelin birlikte Molatik olalım...

Samet Özetci
Samet Özetci

Windows 11 beklentileri karşılayacak mı?

Dünyanın en popüler masaüstü işletim sistemlerinden biri olan Windows 10'un çok değişmeden varlığını koruduğu geçtiğimiz 6 yıl sonunda Microsoft; Windows 11'in çıkış tarihini 5 Ekim 2021 olarak duyurdu. Kullanıcılar tarafından çok fazla ilgi çeken bu gelişme, Microsoft tarafından Windows 8'de olduğu gibi bir 'devrim' sayılacak yeniliklere kapı aralayacak gibi duruyordu. Fakat Microsoft tarafından yayınlanan görsellere bakıldığında yeni sürümde Windows 10'un kullanıcı deneyimini ve dizaynını geniş ölçüde değişikliğe uğratacak bir sürüm olmadığı görülüyor.

Neydi, ne oldu?

Windows bildiğiniz üzere Microsoft’un bilgisayarlar için geliştirdiği bir işletim sistemi. İlk olarak 1983 yılında IBM bilgisayarlarda kullanılması için MS-DOS ile çalışan grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) olarak tanıtımı gerçekleşen Windows’un aradan geçen 38 yılda çok büyük değişikliklere sahne olduğuna teknolojiyi yakından takip edenler tanık olmuştur. 1980'li yıllardan bugüne çok büyük değişimlere sahne olan Windows zamanla kendisi bir işletim sistemi olarak gelişme göstermiş ve sonuç olarak bugün işletim sistemi pazarının çok büyük bir kısmını kontrol eden bir teknoloji ortaya çıkmıştır.

Microsoft Windows'un ilk sürümü, 1985'te çıkan 1.0 sürümüdür ve bu sürüm kullananlar açısından pek fonksiyonel bulunmayarak fazla satış gerçekleştirememiştir. Arkasından gelen Windows 2 sürümü de aynı performansı geçememiş fakat Microsoft Windows asıl başarısını 1990'da yapılan Windows 3.0 ile kazanmıştır. Yeni uygulamalarında ilk kez tanıtıldığı bu sürümde kullanıcılar bugün kulağa çok komik gelen pencere içinde program çalıştırabiliyordu.

İnternetin yaygınlık kazanması

Windows 3 sürümünü takiben çıkan Windows 3.11, Windows 95’in çıkışını hızlandırdı. Windows serisinin o döneme kadar yakaladığı en büyük satış bu seride gerçekleşti. Arayüzde kapsamlı bir farklılığın olduğu Windows 95 sürümünde, Internet Explorer ve fonksiyonelliği artan masaüstü daha fazla önem kazanmaya başladı. Bu dönemde internet kullanımının ve bilgisayar sayılarının artmaya başlaması Windows işletim sisteminin popülerliğini artırdı demek yerinde olacak. Bu sürümden 3 yıl sonra gelen Windows 98 bu başarıyı kaldığı yerden devam ettirdi. Kullanıcılar sonrasında peşi sıra Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista sürümlerine tanıklık etti. Microsoft geliştirilmesi iki yılı bulan Windows Vista ile (Windows XP'den 5 yıl sonra) bir devrim niteliğinde olacak grafiksel güncellemelere gitti. Yeni arayüz teması Windows Aero’yla; pencere kenarlıkları şeffaflaştırılmış ve ebeveyn kontrolü, hızlı arama bölümü, 3B hızlı uygulama geçişi, ürün anahtarı olmaksızın yüklenme, sidebarlar ve gadgetslar gibi bir çok yenilik getirilmişti. 2009 yılına kadar devam eden ve fazla ilgi görmeyen Vista kullanımı sonrasında hepimizin yakından bildiği Windows 7 hayatımıza girdi. Ekim ayından sonra kullanmaya başlayacağımız Windows 11, yapı olarak Windows 7’nin bir benzeri aslında.

Windows 11 ne getiriyor?

Bugün bakıldığında Windows 11'in geçtiğimiz haftalarda Microsoft tarafından paylaşılan ekran görüntülerine göre Windows 10'un büyük bir elden geçtiği konuşuldu. Görüntülere daha detaylı bakıldığı ve kullanıcı yorumları değerlendirildiği zaman, yeni görünümün bariz olarak değiştiği anlaşılmasına rağmen özelliklerin halen Windows 10'dan çok farklı olmaması pek çok kişiyi şaşırtmışa ve beklentileri karşılamayacağa benziyor. Yapılan yorumlara bakıldığı zaman tabii ki tüm görev pencereleri için oval köşeler, zarif görev çubuğu simgeleri ve kullanıcı deneyimi iyileştirilmiş iletişim kutuları ile daha güzel göründüğü bir gerçek ancak Windows 8'in yaptığı gibi kullanıcılara farklı bir deneyim yaşatacak bir yapıda olmayacağı görülüyor.

Windows 11 bizlere ne getirecek

Windows 11'in gereksinimleri neler?

5 Ekim 2021’de piyasaya sürülecek olan Windows 11’de Windows 10 kullanıcıları için ücretsiz bir yükseltme olacak. Buna ek olarak Microsoft'un birlikte çalıştığı teknoloji şirketleri de yine 5 Ekim 2021 sonrasında cihazlarını Windows 11 ile satışa sunmaya başlayacak. Yükseltme olmayanlar için Windows 11 fiyatına dair henüz bir açıklama gerçekleşmedi. Teknik detaylara baktığımız zaman ise Windows 11, yeni bilgisayarlarda donanım olarak yerleşik olarak bulunan TPM 2.0 güvenlik çipi isteyecek. Bu çip olmaksızın bilgisayarlar Windows 11 ile uyumlu sayılamayacak. Temel teknik gereksinimlerin başında yine 64GB depolama, 1366 x 768 piksel çözünürlük, 1GHz CPU ve 4GB RAM isteniliyor. Bu gereksinimler aslında oldukça düşük. Çoğu teknik gereksinim, kullanıcıların çoğu bilgisayarında standart olduğu için çok problem oluşturmayacak gibi duruyor.

Benzer İçerikler