Geri Dön
ASMR nedir?

ASMR nedir?

ASMR, özellikle Youtube sayesinde oldukça trend... ASMR nedir? ASMR neden son dönemde popüler oldu? İşte ASMR ile ilgili mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

ASMR nedir?

ASMR'nin açılımı 'autonomous sensory meridian response'tur. Anlamı ise otonom duyusal meridyen tepkidir. Böyle söyleyince hiçbir şey anlamadınız, farkındayım. O zaman şöyle Türkçeleştirelim; beyinsel orgazm ya da 'iç gıdıklanması' olarak ifade edebiliriz.

ASMR neden popüler oldu?

ASMR, son dönemde sürekli karşılaştığımız bir kavram. Popüler olmasını Youtube'a borçlu. Youtube, ASMR videolarıya adeta tıka basa dolu. Youtube'un her geçen gün artan popülaritesi sayesinde platforma video yükleyen pek çok video üreticisi alternatif konseptler aramaya başladı. İşte ASMR videoları da 'orijinal Youtube konsepti'nden kendine popülerlik alanı sağladı.

ASMR ve mukbang

ASMR videoları çeken Youtuber'ların seçeneği çok. ASMR çeşitleri arasında en popüler olanı 'mukbang' videoları tabii ki. "Yediğin içtiğin senin olsun" dedirten 'mukbang' videolarında Youtuber'lar kameranın karşısına geçip yemek yiyor. İzleyenlerin iştahı açılıyor, yalnız yemek yemediklerini hissederek yalnızlığına çare arıyorlar. Mukbang'in ASMR versiyonunda ise asla konuşulmuyor. Sadece yemek yeniyor. Ve izleyiciler/dinleyiciler yemek yeme sesine odaklanıyor.

ASMR videoları neden izleniyor?

ASMR'nin pek çok çeşidi var. Mukbang en popüleri. Diğerlerini ise şöyle sıralayabiliriz: Sessiz paket açılımı, tıklama sesleri, fısıltıyla konuşma, uyku seansı, saç kesimi... ASMR videolarında çıkan seslerin rahatlatıcı etkisi sayesinde pek çok Youtube izleyicisi bu video serilerinin adeta müptelası olmuş durumda. ASMR videolarının uyku problemi yaşayan kişilerin vazgeçilmezi olmuş durumda. Yapılan çeşitli araştırmalarla da 'beyin orgazmı' olarak adlandırılan bu tip videoların akıl sağlığını olumlu yönde etkilediği belirtiliyor.

Benzer İçerikler