Geri Dön
Bitcoin fiyatını bot hesaplar mı manipüle ediyor?

Bitcoin fiyatını bot hesaplar mı manipüle ediyor?

Birkaç hafta kadar önce rekor seviyeye ulaşan ve şu sıralar 11 bin dolar seviyesine çakılan Bitcoin aslında bot hesaplar tarafından fiyatı belirlenen ekonomik bir değer mi?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Journal of Monetary Economics tarafından kaleme alınan yeni bir makalede, Markus ve Willy adlı iki bot hesabın 2013 yılında Bitcoin borsası Mt. Gox üzerinde şüpheli işlemler yaptığı ve kripto paranın değerini 1000 dolara çıkardığı konusu masaya yatırılıyor.

Haberin Devamı

Bu iki bot hesap düzenli olarak doğru işlem yapıyor gibi gözükse de, işlem yaptıkları Bitcoinler kendilerine ait değil.

Makalede şüpheli işlemlerin yapıldığı günlere dikkat çekiliyor ve bu günlerde kripto para borsalarındaki tüm işlem hacimlerinin inanılmaz derecede yükseldiği belirtiliyor. Şüpheli işlemler sonucu değeri 150 dolar olan Bitcoin birden 1000 dolara yükseliyor.

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl satın alınır?

Peki bunun 2018 yılı ile ne alakası var? Araştırmacılar tıpkı Bitcoin'de olduğu gibi benzer manipülasyonların yeni kripto para birimleri için de yapılabileceği uyarısında bulunuyor. Bu sebeple bankaların ve hükümetlerin, kripto paralara karşı bazı tedbirler alması şart.

Dünyanın ilk Bitcoin borsalarından biri olan Mt. Gox, teknik bir hatadan dolayı 850 bin Bitcoin kaybı yaşamış ve Şubat 2014'te tüm işlemlerini sonlandırma kararı almıştı. Bitcoin işlemlerinin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Mt. Gox'ta, kullanıcılar bu olayların ardından ciddi mağduriyetler yaşamıştı.

Haberin Devamı

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler