Geri Dön
Enes Batur'un diğer YouTube fenomenlerinden farkı ne?

Enes Batur'un diğer YouTube fenomenlerinden farkı ne?

Fenomenler çağındayız. İnternetin yarattığı yıldızlar, klasik bakış açısının anlamlandıramayacağı ölçüde toplumu etkiliyor. Para kazanıyorlar, trendi belirliyorlar, gençliğin idolü haline geliyorlar. Bu isimlerin her biri Z kuşağını temsil ediyor. Son dönemde haklarında başlatılan linç kampanyası ise, gözümde onları mağdur ve haklı hale getirdi. Ancak...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

"Mahsun-İbo-İzzet-Alişan-Özcan" gibi

YouTube fenomenlerinin de kendi aralarında ciddi bir ayrışma var. Artık topyekun "Fenomenleeer" diyemiyoruz. İkiye bölündüler. Muhtemelen daha sonra üçe, beşe, ona, yüze, bine bölünecekler. Neticede de tek bir hedef haline gelmekten çıkacaklar. Artık fenomenler deyince "Mahsun İbo İzzet Alişan Özcan" gibi peş peşe, aynı kategoride sıralamamıza olanak yok. Her biri bireysel hareket ediyor.

"Öğretmenim, biz yapmadık, Miki yaptı"

Kırılma noktası neydi peki? Özellikle 3 YouTuber; yani Enes Batur, Danla Bilic ve Kerimcan Durmaz hakkında döndü konu. Bu YouTuber'lar hakkında 'gençlere kötü örnek oldukları' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu. Kerimcan Durmaz ve Danla Bilic, "Biz iyiyiz de Enes Batur kötü" gibi komik bir açıklama yaptı. "Öğretmenim, biz yapmadık, Miki yaptı" kadar tuhaf bir laftı bu. Dalga geçen geçti, eleştiren eleştirdi.

"Bana göre yanlış yaptılar"

Enes Batur'un buna cevabını merak ediyordum. Buket Aydın'ın programına konuk olan Enes Batur, Bilic ve Durmaz hakkında şunları söyledi: "Bu şeye benziyor: 'Bizim üstümüze atıldı. Ne yapalım, ona atalım kurtuluruz' gibi. Ama hoş değil. Onların söylemesi gereken şey: 'Biz böyle bir şey yapmıyoruz' olmalıydı. Ama 'Biz onun üstüne atarsak arkamıza medyayı da alırız. Hem bizim açımızdan sıkıntı olmaz hem de yırtmış oluruz' diyerek en kolay yolu seçtiler. Bana göre yanlış yaptılar."

'Amcaya hakaret videosundaki sosyal deney' haricinde...

Batur'u istediğiniz kadar eleştirin ama son dönemde yaptığı provokatif 'amcaya hakaret videosu', daha doğrusu 'amcaya hakaret videosundaki sosyal deneyi' dışında doğru adımlar attığını düşünüyorum. Buket Aydın'ın programına katılıp televizyonda olmak istemediğini, YouTube üzerinden yayınına devam etmeyi planladığını söylemesi bence önemli bir referans. Sinema filmi çekiyor ama bir meselesi olduğunu söylüyor.

"Enis Batur'un kitaplarına bayılırım" demiyor

Hayaller, gerçekler, içi dışı birlik gibi şeylerin üzerinde duruyor. Aynı 'altı bir nebze bile olsun doluluğu' Danla ya da Kerimcan'da görmüyor, göremiyoruz. Danla Bilic ve Kerimcan Durmaz her ne kadar aşırı eğlenceli olsa da, Enes Batur'a göre fazla kurgu kaçıyorlar.. Enes, Buket Aydın'ın "İsminizden ötürü yazar Enis Batur'a benzetilmek nasıl bir şey?" sorusuna gereksizce 'büyük' laflar ederek cevap vermedi mesela.

Sınıf atlama çabasında olsaydı...

Sınıf atlama çabasında olmadığını, kendi dünyasında, doğruları ve yanlışlarıyla yoluna devam ettiğini söyledi sadece. Onun arkasında Danla Bilic'inki gibi bir ekip yok. Bir grubun solistliğini yapmak yerine 'kendi olma' derdinde. Ve meselesinin samimiyetini -doğru ya da eksik bulunur ama- hissettiriyor. Ona pek de sempati beslemeyenler bile 'sınıf atlama çabası olmadan bir şeyler yapma gayretini anlayabiliyor.

Haklı olan insan, kendini savunmak için kasmaz

Kerimcan Durmaz ve Danla Bilic'in kendilerini temize çıkartıp Enes Batur'u kötülemelerinin üzerine Batur'un "En kolay yolu seçtiler" gibi bir cevap vermesi bence son derece yeterli ve doğruydu. Kendisini anlatma gereksinimi duymayan kişinin haklı olduğunu düşünürüm ben. Bir insan saniyesinde tepki veriyorsa, 'kendisini savunmaya ihtiyacı olduğu için'dir bence. Haklı olan insan, haklılığını ispat etmek için fevrileşmez. Enes Batur gibi sakin davranır. Umarım Buket Aydın'a konuk olduğu bölümde verdiği cevaplar gibi istikrarlı ve samimi bir şekilde yoluna devam eder...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler