Geri Dön
'FreeBritney' akımı Britney Spears'ı kurtarabilecek mi?

'FreeBritney' akımı Britney Spears'ı kurtarabilecek mi?

Sansasyonel hayatıyla medyanın dilinden düşmeyen Britney Spears bazı yasal kısıtlamalarla karşı karşıya. Spears hayranları #FreeBritney akımıyla ünlü şarkıcıyı kurtarmayı ve hayatının kontrolünü eline almasını sağlamaya çalışıyor...

Merve Girgin
Merve Girgin

#FreeBritney akımı neyi amaçlıyor?

Haberin Devamı

90'lı yıllarda Mickey Mouse Club ile başlayan yolculuğu ve art arda gelen hit'leriyle Britney Spears, benim de içinde bulunduğum bir kesim için ikon haline geldi. Ekose eteği ve bağladığı beyaz gömleğiyle boy gösterdiği ilk şarkısı 'Hit Me One More Time'dan bu yana her zamanın medyanın odağında oldu ve olmaya da devam ediyor. Justin Timberlake ile olan birlikteliği, ayrılmaları, Britney ile Justin'in bir örnek kot kombini, Justin'in Britney'e göndermeli 'Cry Me A River' şarkısı ve dahası çok konuşuldu. Başarılı albümleri ve tartışmalı müzik klipleriyle Britney her zaman bir pop star olarak gönüllere kazındı desek yanlış olmaz. Tabii saçını kazıttığı, magazincilere saldırdığı, akıl hastanesine kapatıldığı dönemler de Britney' nin bu başarısına gölge düşürmedi değil.

Haberin Devamı

Peki Britney şu an ne yapıyor? Kendince albüm çıkarmaya, müzik yapmaya devam ediyor. Son şarkılarının çok tuttuğu söylenemez. Instagram'da sık sık paylaşım yapıyor. Serbest stil danslarını fanlarıyla paylaşıyor ve biraz demode bulunan stiliyle eleştirilere tabi tutuluyor. Bu eleştirilere hiç aldırmadığını da belirterek aşırı pozitif bir portre çiziyor. Görünürde bir problem yok gibi. Fakat Britney hayranları, Spears'ın hayatının kısıtlanarak haklarının elden alındığını iddia ediyor.

Erken yaşta gelen kısıtlamalar

Geçtiğimiz günlerde "Britney Spears'ı özgür bırakın" diye bir akım başlatıldı. Gelin bu akım neyi amaçlıyor bakalım. İnternette bu konuda pek çok bildirge tarzı yazılar var. Britney'nin 4 yaşından itibaren başlayan kariyeri, Mickey Mouse Club ile yükselen popülaritesi ve bunlarla birlikte gelen kontrol ve kısıtlamalardan bahsediliyor. Hatta en popüler şarkıların birkaçının sözleri hayatının medya ve kendi çevresi tarafından ne kadar kontrol edildiğini ve özgürlükten yoksun olduğunu ele alıyor. 'Lucky', 'My Prerogative', 'Overprotected', 'Circus', 'Piece of Me', 'Gimme More' bu şarkılardan bazıları.

Kendi sesini bile kullanamadı

Şarkı söylemeye başladığı ilk yıllardaki sesini kullanmasına asla izin verilmemiş Britney'in. Mickey Mouse Club'tan arkadaşı Christina Aguilera ile kıyaslanacak güzellikteki sesi, müzik şirketi tarafından beğenilmeyerek değiştirilmek istenmiş. Şu an bildiğimiz sesiyle, daha bebeksi bir ses benimsenmesi istenerek, canlı konser vermesi de engellenmiş. Evet, gerçekten de Britney'nin canlı performansları her zaman playback olması nedeniyle beğenilmiyor. Bu nedenle aynı statüdeki şarkıcılarla asla aynı kefeye konulmadığını biliyorum. İnternette çok az sayıdaki canlı performanslarını bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Asıl düşüş işte şimdi başlıyor

Yıl 2007. Britney Spears, Kevin Federline ile boşanma sürecine giriyor ve iki oğlunun velayeti için savaşıyor. Tabii bu süreçte Britney medyanın gözdesi haline geliyor. Baskı ve zorlanmaya dayanamayan Britney ise kendini kaybediyor ve kendini hiç de anılmak istemeyeceği durumlara sokuyor. Çocuğu kucağındayken araba kullanma, magazinciler tarafından tuvaletlere kadar takip edilme, saçını kazıtma, İngiliz aksanlı konuşma, çıplak alışveriş yapma, hastanelere kapatılma...

Haberin Devamı

Hastaneye kapatıldı

Britney'nin bu durumu tüm dünyanın gözü önünde yaşanırken, babası dümeni eline alıyor. Spears hastaneye yatırıldıktan sonra, geçici vasiliğini bir seneliğine babası alıyor. Sonrasında Britney mucizevi bir şekilde iki aylık tedavi sonrası eski hayatına dönmeye çalışıyor. Dizilere konuk oluyor, ikonik 'Womanizer' klibini yayınlıyor ve 'Circus' albümünü çıkarıyor. Ama babasının vasiliği düşmüyor. Sözde erken yaşta gösterdiği akıl hastalığı ve bunaklık belirtileri nedeniyle vasiliği ve Britney'in tüm hayatının kontrolü babasına kalıcı olarak geçiyor ve bu durum üzerinden yaklaşık 12 sene geçmesine rağmen devam ediyor.

Hayatının kontrolü elinde değil

Britney Spears şu an 38 yaşında ve hayatının kontrolü elinde değil. Babasının onaylamadığı bir şey yaptığı takdirde tekrar akıl hastanesine gönderilme riski taşıyor. Peki bu durumdan kurtulma yolu yok mu? Eğer Spears kendini çekip çevirebilecek bir durumdaysa, neden hâlâ babası Jamie Spears'ın vasiliğine ihtiyaç var? Britney’nin akıl sağlığı veya özel hayatını derinlemesine bilemesek de sürekli paylaşımları ve müzik yapma çabasıyla hâlâ hayata tutunuyor gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Destekler gelmeye başladı

Geçtiğimiz ocak ayında, Britney ilaçlarını almadığı ve izinsiz hareket ettiği için 3 aylığına hastaneye yatırılıyor ve isteği dışında hastanede tutulduğunu belirtiyor. Bu durumun yaşanması ise #FreeBritney akımını hızlandırıyor ve mahkemede bu konuyla ilgili soruşturma açılıyor. Akımının güç kazanması ile birlikte annesi Lynne Spears'ın kızının finans ve mali konularında söz sahibi olmak için dava açtı. Kız kardeşi ise ablası hakkında veya onun adına konuşma hakkının olmadığını belirterek ve bu konuda detaylı bir açıklama yapmadı. Peki sizce #FreeBritney akımı Britney Spears’a özgürlüğüne verebilecek mi?

Benzer İçerikler