Geri Dön
Hollanda şekeri drop nedir? Meyan kökü şekeri nasıl yapılır?

Hollanda şekeri drop nedir? Meyan kökü şekeri nasıl yapılır?

Hollandalıların çok sevdiği drop şekeri nasıl bir şekerdir? Meyan kökü şekeri diyebileceğimiz şekerin diğer şekerlerden farkı nedir? Hollandalılar neden drop şekerini çok seviyor? Sizler için araştırdık...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Şeker denildiğinde akla genelde tatlı ve renkli şeyler geliyor. Bunda yanlış bir şey yok, doğru düşünüyorsunuz. Siyaha yakın bir kahverengi şeker görseniz ne yaparsınız peki? Muhtemelen diğer şekerler gibi çok hafif ekşi bile olsa tatlı olduğunu düşünebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hollanda şekerinin tadı

Hollanda şekeri drop söz konusu olduğunda ise daha farklı bir durum söz konusu. Çünkü bu şekerler sanılanın aksine tatlı ve tuzlu. Garip değil mi? Şaşırmayın. Çünkü meyan kökü şekerinden bahsediyoruz. Peki nedir bu Hollanda şekeri drop ya da başka bir deyişle meyan kökü şekeri?


Drop şekeri nasıl hazırlanıyor?

Bütün meyan ürünlerinin hammaddesi bitkinin kök kısmı olan glycycrrhiza glabra'dır. Kazılan kökler yıkanıp soyuluyor. Sonra kurutuluyor ve parçalanıp su içerisinde kaynatılıyor. Böylelikle siyah renkli yapışkan bir kitleyle karşılaşıyoruz. Bunlar soğumadan önce bloklara dökülüyor. Sert ham meyan blokları daha sonra küçük küçük parçalara bölünüyor ve bu parçalar da sıcak suda çözünüyor. Farklı meyan çeşitlerinin tam olarak tadının alınabilmesi için en az yüzde 3 meyan kökü özü de bu karışımda olması gerekiyor. Şeker, glikoz şurubu, jelatin, buğday unu ve çeşitli aromalar da eklenebiliyor.

Haberin Devamı

Birçok imparatorlukta kullanıldı

Meyan kökü tarih boyunca birçok imparatorluk ve krallıkta dertlere deva niyetine kullanılmış, tercih edilmiş. Meyan kökünün 3 bin gibi uzun bir tarih geçmişi var. Daha çok tıp ve beslenme alanında kullanılmış. Yunanlılar ve Romalılar, meyan kökü özünü öksürük ve mide ülseri tedavisinde kullanmış. Meyan kökünden pastil üretimi de özellikle İsveç'te oldukça yaygın. Hititler devrinde kullanılan bitkisel maddeler içinde meyan kökü de bulunuyor. Anadolu'da Hititlerden beri elde edilen meyan kökü birçok Batı ve Doğu ülkelerine ihraç edilmiş.


Tarihte meyan kökü

Meyan kökü askeri amaçlarla ise Roma İmparatoru Büyük İskender'in seferlerinde askerlerin susuzluğunu gidermek amacıyla kullanılmış. Bir diğer ilginç bilgi de Antik Mısır'dan. Mısır Firavunu Tutankamon'un mezarında da meyan kökü çıkmış. Bir diğer tarihi bilgi de 18'inci yüzyıldan. 1760'ta İngiliz eczacı George Dunhill, ülkesinde satılan meyan köklü bir ilaç hazırlamış. Bu da özellikle Avrupa kıtasına açılan tüketimin başlangıcı olarak kabul ediliyor.


Hollandalılar drop şekerine bağımlı

Haberin Devamı

Drop şekeri denildiğinde akla gelen ilk şey Hollanda. Hollanda'nın lale ya da yel değirmenleriyle birlikte ulusal sembolleri arasında dahi yer alıyor. Her ne kadar meyan kökünün geçmişi Hollanda'ya dayanmasa da günümüzde drop şekeri ya da meyan kökü şekeri, lakritz denildiğinde akla gelen ülke Hollanda. Hollandalılar bu şekere karşı öylesine bağlı ve tutkunlar ki bir Türk için ekmek ne anlama geliyorsa Hollandalılar için de drop şekeri öyle. Olmazsa olmaz.

Drop şekeri Türkiye'de de bulunabiliyor

Hollanda'da yaşayan gurbetçi akrabalarımızın belki de bize ikram ettiği için yakından bildiğiniz bu drop şekeri Türkiye'de çok fazla bilinmiyor. Türkiye'den biri drop şekerini tattığında fazla acı ve tuzlu buluyor. Alışveriş merkezlerinde ancak denk geldiğinizde satın alabilmeniz mümkün. Yine drop şekerini Türkiye'de internet üzerinden de sipariş edebilirsiniz. Fazla bilinmeme durumu sadece Türkiye'ye özgü değil. Drop şekeri Hollanda sınırları dışında pek bilinmiyor. Hollanda dışında Almanya ve İskandinavya ülkelerinde de 'şifa' niyetine tüketildiğini söyleyebiliriz. Hollanda'da ise çok fazla drop üreticisi bulunuyor. 10 yıl öncesinin rakamlarına göre Hollanda'da yıllık kişi başı drop tüketimi tam 2 kg civarında. Yılda 34 bin ton civarında drop üretildiği, bunun da 90 milyon Euro ciroya karşılık geldiği düşünülüyor.

Benzer İçerikler