Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiDikkat! Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler!
  • Paylaş:
  • Twitter icon
Haberin Tamamını Oku
2/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Gıda güvenliği konusunda yayın yapan kuruluşlar, 4 ila 60 santigrat derece arası ısıyı, gıda kaynaklı hastalıklara neden olan zararlı bakterilerin üreyebileceği “tehlikeli aralık” olarak tanımlıyor.

3/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Oda sıcaklığında iki saatten fazla (sıcaklık 32 santigrat derecenin üzerindeyse bir saat, örneğin yaz aylarında açık hava pikniği gibi) bırakılan tüm bozulabilir yiyecekleri atın. Kalanları olabildiğince çabuk soğutmayı unutmayın ve tehlikeli sıcaklık aralığında kalmamaları için ısılarını olabildiğince hızlı düşürmeye çalışın.

4/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Derin olmayan kaplar, daha büyük yiyecekleri daha küçük parçalara ayırmanıza yardımcı olarak soğutmanızı kolaylaştırabilir. Daha hızlı soğutma için büyük ölçekteki yiyecekleri bölerek daha küçük kaplara aktarın.

5/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Aynı şey bütün et ve etli yemekler için de geçerli; onları buzdolabına koymadan önce daha küçük parçalara ayırın. Soğutmayı hızlandırmak için buzdolabına koymadan önce hava geçirmez kapları buz veya soğuk su banyosuna yerleştirmeyi de deneyebilirsiniz.

6/182) Hava geçirmez kaplarda saklamamak

2) Hava geçirmez kaplarda saklamamak

Mümkünse yüksek kaliteli, hava geçirmez gıda saklama kapları seçin. Ayrıca artan yemeğinizin kabı tamamıyla doldurduğundan emin olun. Bu durum bakterileri dışarıda tutmaya yardımcı olan, nemi koruyan ve diğer kokuların yiyeceğe sinmesini önleyen ekstra hava boşluğunu ortadan kaldıracaktır.

7/183) 3 ila 5 günden daha uzun süre saklamak

3) 3 ila 5 günden daha uzun süre saklamak

Soğuttuğunuz artmış yemekleri 3 ila 5 gün içinde tüketebilir veya 4 aya kadar dondurarak saklayabilirsiniz. Bunun için burnunuza güvenin; kokusu, rengi veya dokusunda değişiklik olan yiyecekleri atın.

8/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

İşi basitleştirmek için artan yemekleri ne zaman dolaba koyduğunuzu hatırlatacak bir etiketleme sistemi yaratabilir ya da buzdolabınızı unutmayacağınız şekilde organize edebilirsiniz. Buna rağmen şüpheye düştüğünüz yiyecekler varsa hiç düşünmeden atın.

9/184) Tehlikeli bakterileri ortadan kaldıracak kadar iyi ısıtmamak

4) Tehlikeli bakterileri ortadan kaldıracak kadar iyi ısıtmamak

Artan yiyecekleri yeniden ısıtırken gıda termometresiyle ölçerek 75 santigrat dereceye ulaştığından emin olun. Sosları, çorbaları ve sosları kaynama noktasına getirerek tekrar ısıtın.

10/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Yemekleri yeniden ısıtırken tencerenizin ya da tavanızın kapağını kapalı tutun. Böylece nemi koruyarak yiyeceklerin iyice ısınmasını sağlarsınız.

11/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Unutmayın: Gıda termometresi, zararlı bakterileri yok etme ve pişmiş gıdaları ısıtırken yeterince yüksek bir sıcaklığa ulaştığınızdan emin olmanın tek güvenilir yoludur.

12/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Beyaz et, kırmızı et ve yumurta gibi besinler gıda kaynaklı hastalıklara neden olacakları için bu detay çok önemlidir.

13/185) Mikrodalga fırını çapraz bulaş riskine karşı iyi arındırmamak

5) Mikrodalga fırını çapraz bulaş riskine karşı iyi arındırmamak

Birçok insan donmuş etin buzunu çözmek için mikrodalga fırın kullanıyor. Çiğ et suyunun genellikle zararlı bakteriler taşıdığını unutmayın ve bu nedenle mikrodalgayı et, deniz ürünleri veya kümes hayvanlarını çözmek için kullanan biriyseniz çapraz bulaşmayı önlemek için temkinli olun.

14/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Örneğin etin buzunu çözmek için ayrı, hemen ardından yiyeceğiniz besinleri ısıtmak için ayrı tabaklar kullanmalı ve bakterileri öldürmek için tabağınızı her zaman sıcak, sabunlu suyla yıkamalısınız.

15/18Efsane: Pişmiş patatesleri yeniden ısıtmak botulizme neden olabilir

Efsane: Pişmiş patatesleri yeniden ısıtmak botulizme neden olabilir

Clostridium botulinum (C. botulinum ) bakteriyel enfeksiyonunun neden olduğu botulizm, nadir görülen ciddi bir hastalıktır. C. botulinum meyve, sebze ve deniz ürünlerinin yüzeyinde bulunabilir, bu nedenle gıda hazırlama sırasında özellikle de evde konserve yaparken gıdaya güvenli şekilde işleme tabi tutmak son derece önemlidir.

16/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Bununla birlikte daha yüksek sıcaklıklardaki patatesler, botulizme neden olan bakteri clostridium botulinum'un üremesine özellikle yatkındır.

17/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Bu sebeple patatesleri düzgün bir şekilde yıkayarak, çapraz bulaştan kaçınarak ve pişmiş patatesleri fırından veya kaynar sudan çıkarır çıkarmaz buzdolabında saklayarak bunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

18/18Dikkat Artan yemekler sizi zehirleyebilir... İşte dikkat edilmesi gerekenler

Alüminyum folyoya sarılmış halde pişirilen patatesleri servis edilinceye kadar sıcak tutmak veya folyoyu gevşeterek soğutmak en güvenli saklama yöntemidir. Ancak patatesleri mikrodalga veya başka bir şekilde ısıtmak botulizme neden olamaz.

EN ÇOK OKUNANLAR
Jokey Ahmet Çelik kaç kez Gazi Koşusu kazandı 🏇 Gazi Koşusunu kazanan Cutha At sahibi Hulusi Çil kimdir
Jokey Ahmet Çelik kaç kez Gazi Koşusu kazandı? 🏇 Gazi Koşusunu kazanan Cutha At sahibi Hulusi Çil kimdir?
ŞANS TOPU SORGULAMA EKRANI📍 29 Haziran 2025 Şans Topu çekiliş sonuçları ve kazandıran numaralar açıklandı Şans Topu nasıl sorgulanır
ŞANS TOPU SORGULAMA EKRANI📍 29 Haziran 2025 Şans Topu çekiliş sonuçları ve kazandıran numaralar açıklandı! Şans Topu nasıl sorgulanır?
SABRİ UGAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDAYDI Sabri Ugan neden öldü ve hastalığı neydi, ne kanseriydi
SABRİ UGAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDAYDI? Sabri Ugan neden öldü ve hastalığı neydi, ne kanseriydi?
Son dakika deprem haberleri📌 Deprem mi oldu, nerede kaç şiddetinde 30 Haziran 2025 AFAD/Kandilli Rasathanesi son depremler listesi...
Son dakika deprem haberleri📌 Deprem mi oldu, nerede kaç şiddetinde? 30 Haziran 2025 AFAD/Kandilli Rasathanesi son depremler listesi...
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik