Geri Dön
Tıraş bıçağı nedir?

Tıraş bıçağı nedir?

Özellikle erkeklerin bir numaralı bakım ürünü tıraş bıçağıdır. Geçmişten günümüze şekil değiştire değiştire gelen tıraş bıçağı hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Biz de tıraş bıçağına Molatik olduk. Tıraş bıçağı nedir?

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Tıraş bıçağı nedir?

Tıraş bıçağı, King Camp Gillette tarafından keşfedilen tıraş yapmaya yarayan alettir.

Kentleşmenin de etkisiyle günlük yaşamın bir parçası olmuştur. Eski bir kılıç üreticisi olan Wilkinson firması da kısa bir süre sonra tıraş bıçağı üretimine başlamıştır.

Tıraş bıçağına neden jilet deniyor?

Türkiye'de Gilette markasının Türkçe telaffuzundan dolayı başka firmaların ürünlerine de "jilet" adı verilmektedir.

Tıraş bıçağının tarihi

Daha güvende kullanımlı bir tıraş bıçağına doğru ilk adım, düz bir tıraş bıçağı olarak da adlandırılan korumalı tıraş bıçağıydı ve bu da normal bir tıraş makinesine koruyucu bir koruma payı ekledi. Bu tür ilk tıraş makinesi kimi olasılıkla 1762 dolaylarında bir Fransız kesici Jean-Jacques Perret tarafından icat edildi. Buluş marangozun düzleminden esinlenmiştir ve bıçağı ahşap bir manşon ile çevrelenmiş olarak esasen düz bir usturadır. En eski ustura korumalarının tarak benzeri dişleri vardı ve ustura sadece bir tarafına tutturulabiliyordu; tersinir bir koruma, tıraş makinelerini korumak için yapılan ilk iyileştirmelerden biriydi.

Günümüzde kullanılanlara benzer bir güvenlik tıraş makinesinin erken bir türü, William Samuel Henson'un tarak diş koruması için 1847 yılında patent başvurusuyladır. Bu koruma ile, düz bir tıraş makinesine veya bir tıraş makinesine "sapla dik açı yapan ve bir şekilde ortak bir çapa benzeyen kesme bıçağı" takılabilir.

1875 civarında, bir kulpun üzerine yerleştirilen daha küçük bir bıçağı olan yeni bir tasarım, Kampfe Kardeşler tarafından "piyasada düz çelik tıraş makineleri gibi bir kullanıcıyı kesmeyen en iyi tıraş yöntemi" olarak pazarlandı.

Tıraş bıçağının tasarımı

Güvenli jiletlerin başlangıçta, önceki on yıllar boyunca, açık bıçaklı, düz tıraş bıçaklarına tutturulmuş çeşitli koruyucu korumalar üzerine, desenli bir tarakla korunan bir kenarı vardı.

Benzer İçerikler