Geri Dön
Twerk nedir?

Twerk nedir?

Son yıllarda çokça gördüğümüz bir dans var, adı twerk. Genellikle kadınların icra ettiği bu dans olan twerk oldukça ilgi çekiyor. Peki, twerk nedir? Gelin Molatik olalım…

Selçuk Bulut
Selçuk Bulut

Twerk nedir?

Kişisel, genellikle kadınların yaptığı, bir dans çeşidi. 2013'te "twerk" kelimesi Oxford Dictionary Online'a eklenmiştir. Oxford sözlüğüne göre, kelime yaklaşık 20 yıldır var. Tarihsel olarak Batı Afrika topluluklarına kadar uzanıyor.

Twerk kadınlar tarafından yapılan ve agresif kalça hareketleri, düşük çömelme duruşu içeren danstır. 1990 yılında ortaya çıkan bu dans, 2000'li yıllarda sosyal medya ile popüler hale gelmiştir.

İngilizce "Twist" ve "Jerk" kelimelerinden türetildi. Twist kelimesi Türkçe'de "bükülme, bükme, dönemeç, dönme, kıvrım, kıvırma" anlamlarına gelir. Jerk kelimesi ise isim olarak Türkçe'de "filth, sarsıntı, ani hareket, refleks, ani hareket" anlamlarında, fiil olarak ise "sarsmak, silkmek, sarsılmak, titremek" anlamlarına gelmektedir.

Twerk sözcüğünün Türkçe karşılığı olan ''Şeveke'' sözcüğü ise daha eskidir ve TDK Tarama Sözlüğünde sözcükle ilgili 16. yüzyıldan kayıt bulunmaktadır. TDK verilerine göre 16. yüzyıldan bu yana var olan şeveke, kaba eti oynatarak yapılan raks anlamına gelir.

Twerk nasıl yapılır?

90'lı yıllarda eğlence ve spor amacıyla yapılmaya başlanan twerk için kurslar dahi açılmıştır. Çömelerek twerk dansı yapma en yaygın şeklidir. Squat pozisyonunda, çömelir vaziyette gerçekleştirilir. Duvarda ve elleri yere koyarak twerk dansı yapmak mümkündür.

Benzer İçerikler