Geri Dön
Uzmanpara Gram altında yeni rekor

Gram altında yeni rekor

Geçen hafta 1600 lira seviyesini aşarak önemli bir eşiğin üzerine çıkan gram altın yatırımcıların ilgisini çekmişti. Yeni haftada gram altında yeni zirve görüldü. İşte detaylar...

Gram altında yeni rekor

ABD Merkez Bankası (Fed) cephesinden gelen faiz artışına ilişkin mesajların etkisiyle birlikte geçtiğimiz hafta cuma günü ons altın fiyatı 1910 dolara kadar gerileyerek 3 ayın en düşük seviyesini test etmişti. 

Haberin Devamı

Ons altın geçen hafta, Fed yetkililerinin yapışkan enflasyonu düşürmek için daha fazla faiz artırımına gidilmesi yönündeki şahin yorumlarıyla yaklaşık yüzde 2 düştü. 

San Francisco Fed Bankası Başkanı Mary Daly cuma günü yaptığı açıklamada bu yıl iki faiz artışının "çok makul" bir tahmin olduğunu söyledi. 

GRAM ALTIN 1600 LİRAYI AŞTI 

Yurt içinde ise gram altın fiyatı rekor üstüne rekor kırdı. Perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 15 seviyesine çıkarmasının ardından piyasalar hareketlendi. Döviz kurlarındaki yukarı yönlü seyrin etkisiyle birlikte gram altın rekor seviyeleri test etti. 

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Cuma günü 1600 lirayı aşarak önemli bir direnci kıran gram altın 1608 liraya kadar yükseldi. Gram altın haftayı 1559 liradan kapattı. 

Haberin Devamı

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yüzde 4.9 oranında değer kazandı. 

YENİ HAFTADA ALTIN PİYASASINDA SON DURUM NE? 

Ons altın fiyatı dolar endeksindeki zayıflama ile yükselse de, S&P Global'in Çin'in büyüme tahminini düşürmesinin etkisiyle sınırlı hareket ediyor.

S&P Global, Çin'in 2023 yılı GSYH büyüme beklentisini yüzde 5,5'ten yüzde 5,2'ye indirdiğini açıkladı. Çin küresel çapta önemli bir altın ithalatçısı konumunda bulunuyor. Çin’in büyüme öngörülerindeki değişimler altın piyasası üzerinde etkili oluyor. 

Haftaya 1922 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda yükselerek 1924 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1922 dolar, en yüksek ise 1933 dolar seviyeleri görüldü. 

GRAM ALTINDA YENİ REKOR

Bugüne 1571 liradan başlayan gram altın 1617 lirayı görerek yeni zirvesini test etti. Gram altında gün içerisinde en düşük 1560 lira seviyesi test edildi.