Geri Dön
Uzmanpara ABD enflasyonu sonrası altın fiyatlarında son durum

ABD enflasyonu sonrası altın fiyatlarında son durum

Haftaya düşüşle başlayan altın fiyatlarında yön geçtiğimiz gün değişmişti. Bugün ise yatırımcıların gözü kulağı ABD enflasyon rakamlarındaydı. Kritik gelişme sonrası gram altın tüm zamanların rekorunu test etti. İşte detaylar...

ABD enflasyonu sonrası altın fiyatlarında son durum

Geçtiğimiz hafta cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam rakamlarının beklentilere yakın gelmesi ve işsizlik oranının yüzde 3.5 seviyesine gerilemesinin ardından altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başlamıştı. 

Haberin Devamı

ABD’de iş gücü piyasasına yönelik gelen verinin istihdamda daralma olmadığına işaret etmesinin ardından Fed’in faiz artışlarına devam edeceği beklentileri güçlenmişti.  

2 DEV KURUMDAN RESESYON ÖNGÖRÜSÜ  

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketlerinden BlackRock, ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğuna işaret ederek ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mayıs ayında faiz artırımına ihtiyaç duymayabileceğini öngördü. 

Bank of America ise yatırımcı notunda ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte daralma riski ile karşı karşıya olduğunu bildirdi.   

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Resesyona yönelik son gelen öngörülerin etkisiyle birlikte Fed'in mayıs ayında politika faizinde bir artırıma gitmeyebileceğine yönelik beklentiler güçlendi. 

Haberin Devamı

ALTIN FİYATLARI DÜN YÜKSELDİ 

Bu gelişme sonrası altın fiyatları salı günü yükselişe geçti. Geçtiğimiz güne 1991 dolardan başlayan ons altın 2007 dolara kadar yükseldikten sonra 2003 dolardan kapandı. 

Haftanın ikinci işlem gününe 1233 liradan başlayan gram altın 1245 liraya kadar yükseldikten sonra günü 1242 liradan tamamladı. 

ABD'DE YILLIK ENFLASYON 22 AYIN DİBİNE İNDİ

Altın yatırımcılarının gözü kulağı bugün saat 15.30’da ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. 

ABD'de tüketici fiyatlarında yıllık bazda 2022 yılı Haziran ayında gördüğü zirvesinden başlayan düşüş üst üste 9'uncu aya taşındı. Yıllık fiyat artış hızı son 22 ayın en düşük seviyesine geldi.

Böylece tüketici fiyatlarında yıllık bazda artış yüzde 5 olarak gerçekleşti. Analistler yıllık artışın yüzde 6'dan yüzde 5,1'e ineceği tahmininde bulunmuştu.

ENFLASYON VERİSİ SONRASI PİYASADA SON DURUM NE? 

Bugüne 2003 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre yükselerek 2011 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 2003 dolar, en yüksek ise 2028 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTIN TARİHİ REKOR KIRDI

Haftanın üçüncü işlem gününe 1242 liradan başlayan gram altın ABD enflasyon rakamları sonrası ons altındaki yükselişe bağlı olarak 1259 liraya ulaşarak rekor kırdı. Zirve seviyeyi gördükten sonra gram altın 1250 lira seviyesinde dengelendi. Gram altında gün içerisinde en düşük 1241 lira seviyesi test edildi.