Geri Dön
Terimler Sözlüğü Eurobond Nedir, Nasıl Alınır Ve Nasıl Hesaplanır?

Eurobond Nedir, Nasıl Alınır Ve Nasıl Hesaplanır?

Hem yatırımcılar hem de ülkeleri ilgilendiren eurobond, ekonomik yönden büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda bu kelimenin ne anlama geldiği konusunda da son dönemlerde internet üzerinden araştırma gerçekleştiriliyor. Peki, eurobond nedir, nasıl alınır ve nasıl hesaplanır? İşte bu konuda merak edilen bilgiler.

Eurobond Nedir, Nasıl Alınır Ve Nasıl Hesaplanır?

Farklı bir yatırım türü olarak ön plana çıkan eurobond, genel olarak hem ülkeleri hem de birçok farklı sektör adına işletmeleri ilgilendirmektedir. Uluslararası bir yapısı bulunan eurobond, son dönemlerde oldukça fazla ilgi görmekte ve araştırılmaktadır. Sürekli olarak yapılacak yatırım kapsamında önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

Eurobond Nedir?

Devlet ya da şirketler kaynak bulabilmek için döviz üzerinden uluslararası çapta piyasaya birtakım yatırım araçlarını satışa sunar. Uzun vadeli ve ayrıca kupon ödemeli sabit getirisi bulunan bu yatırım araçlarına eurobond denir. Eurobond terimi genel olarak eurodollar kavramından çevrilmiş bir sistemdir. Özellikle zamanlaması doğru şekilde ele alındığında, tahvil üzerinden, yatırımcısına iyi bir kazanç sağlayan sistem olarak dile getirmek mümkün. Öyle ki günümüzde şu an dünya çapında işlem hacmi 100 trilyon doları aşmış durumda. Faiz ve değer artışı üzerine kurulu bir sistem olarak öne çıkan eurobond, bu sebepten dolayı doğru zamanlama üzerinden değerlendirmesi gereken bir yapıdır.

Eurobond Nasıl Alınır?

Herhangi bir yatırımcı dilediği zaman eurobondu, bankalar veya aracı finansal kurumları değerlendirmek suretiyle alabilir. Aynı zamanda yine bu kurumlar programında satışını güvenli şekilde gerçekleştirebilir. Özellikle söz konusu dolar bazlı eurobond olduğu zaman, piyasalardaki en güvenilir referans olarak verilebilecek sistem şeklinde öne çıkıyor. Amerikan hazine bonolarının kendine referans alan bu sistem kapsamında, yatırımcılar riskleri özümleme imkanı elde ederek buna göre işlem yapma şansı yakalamaktadır. Bu konuda birçok farklı para birimi üzerinden Eurobondları ihraç etmek mümkün.

- Amerikan doları
- Euro
- İsviçre frangı
- Japon Yeni

Bu şekilde daha birçok farklı para birimi kapsamında eurobond üzerinden işlem gerçekleştirmek mümkün. Amerikan doları üzerinden gerçekleştirilen eurobond işlemi ile beraber, yılda 2 defa kupon ödemesi sağlanır. Yani bir yıl içerisinde yatırımcı iki defa faiz ödemesi alabilmektedir.

Eurobond Nasıl Hesaplanır?

Eurobond hesaplaması gerçekleşirken ele alınması gereken belli başlı bazı hususlar mevcuttur.

- Bu konuda alış ve satış bedeli ilk olarak Merkez Bankası üzerinden Türk lirasına çevrilir.
- Daha sonra iki değer arasındaki fark ortaya çıkarılır.
- Masraflar ve vergiler alış ve satış üzerinden düşülür.
- Bu doğrultuda alış ve satış değerleri aynı olsa bile, kur yükselişi üzerinden kazanç elde edilebilmektedir.

Aynı zamanda bu işlem ilgili sistem kapsamında belirli formül üzerinden ele alınarak uygulanır.

Eurobond Nereden Alınır?

Türkiye üzerinden eurobond birçok farklı banka eşliğinde alınabilmektedir. Bunlar içerisinde Ziraat Bankası, VakıfBank, Halkbank, Denizbank, Finansbank ve Akbank gibi birçok değişik banka üzerinden alım satım işlemi gerçekleştirilebilir.