Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaUzmanparaCanlı Borsa
Menü

GİRİŞ

  • BORSA
  • DÖVİZ
  • ALTIN
  • TAHVİL-BONO
  • VARANT
  • ANALİZ
  • HABERLER
  • KRİPTO PARA
  • MAAŞ HESAPLAMA
  • SÖZLÜK
MİLLİYET ANA SAYFA
  • BORSA
  • DÖVİZ
  • ALTIN
  • TAHVİL-BONO
  • VARANT
  • ANALİZ
  • HABERLER
  • KRİPTO PARA
  • MAAŞ HESAPLAMA
  • SÖZLÜK
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
  • Twitter icon
  • Instagram icon
  • Youtube icon
  • Tiktok icon
© Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
Son Dakika Haberler
UzmanparaKripto para mağdurlarına önemli uyarı
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerUzmanpara

Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

22.04.2021 - 13:35 | Son Güncellenme: 22.04.2021 - 13:43

AA

#bitcoin
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Tüm dünyada hızla yayılan kripto para furyası için uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger, kripto para borsalarının mağdur ettiği yatırımcıların ilgili kurum ve bu eylemi yapmaya yardım edenler hakkında suç duyurusunda bulunması gerektiğini ifade etti.

1/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

Dülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kripto para borsalarında gerçekleşen dolandırıcılıkların kripto parayla bir ilgisi olmadığını aktararak, "Bu daha önce de defalarca yaşandı. Yatırımcılar, 'size araba, ev, hisse senedi alacağım' diye güvendikleri insanlara paralarını gönderdiler. Bu insanlar da bir şeyler aldı sattı ama para büyük bir hacme ulaşınca paraları alıp kaçtılar. Burada metanın ne olduğu önemli değil." diye konuştu.

2/10Yatırımcılar soğuk cüzdan kullanırsa herhangi bir sorun yaşamaz

"Yatırımcılar soğuk cüzdan kullanırsa herhangi bir sorun yaşamaz"

Kripto varlıkların şifresi kimdeyse o kişilerin bu varlıkları rahatlıkla nakde çevirebileceğini dile getiren Dülger, şunları kaydetti:

3/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

"Nasıl kripto para alım satım yapılacak' diye sorulabilir. Eğer siz bu konuda çok bilinçli değilseniz aracı kurumlara ihtiyacınız var. Hisse senedi almak isteseniz, gidip herhangi bir yerden hisse senedi alamazsınız.

4/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

O hisse senedi alışverişinin hizmetini veren şirketler ciddi regülasyonlara tabidir ve ciddi zararlara karşı teminatları vardır. Kripto para alım satımı yaptıran şirketler bir anda ortaya çıktılar ve çok fazla işlem hacmine ulaştılar ancak normal bir şirketten hiçbir farkları yok. Denetim konusunda eksiklikler var, kripto para borsaları ciddi regülasyonlara tabi olmalı.

5/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

Kripto para saklamada sıcak ve soğuk cüzdan olarak iki seçenek var. Tavsiye edilen soğuk cüzdandır ve bu cüzdanda bütün yönetim ve şifreler kullanıcıda olur. Eğer bu yapılırsa yatırımcılar kripto varlıklarla ilgili herhangi bir sorun yaşamaz.

6/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

Kripto para borsalarında kullanıcıların büyük bir çoğunluğu sıcak cüzdan kullanıyor ve kripto para borsaları yatırımcı adına alım satım gerçekleştiriyor, şifreleri elinde bulunduruyor. Soğuk cüzdanda ise sizin adınıza alırlar, ilgili şifreyi de size verirler. Böylelikle aracı kuruma hiçbir şekilde tabiiyetiniz olmadan, aracı şirket kaçıp gitse dahi başınıza hiçbir şey gelmez."

7/10Devletin ve vatandaşın çıkarı gözetilerek düzenleme getirilmeli

"Devletin ve vatandaşın çıkarı gözetilerek düzenleme getirilmeli"

Doç. Dr. Dülger, kripto para borsalarının mağdur ettiği yatırımcıların ilgili kurum ve bu eylemi yapmaya yardım edenler hakkında suç duyurusunda bulunması gerektiğini vurgulayarak, aracı kurumlar için yapılacak hukuki düzenlemelerin önemli olduğunu dile getirdi.

8/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

Büyük para hacminin olduğu ve mağduriyetlerin yaşandığı bir alanın mutlaka düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Dülger, sözlerini şöyle sürdürdü:

9/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

"Devletin ve vatandaşın çıkarı gözetilerek bu alana düzenleme getirilmeli. Kripto para alım satım işlemlerinden alınabiliyorsa vergi de alınmalı ve vatandaş bu tür aracı kurumlara karşı korunmalı. Yatırımcılar aracı kurum seçerken çok dikkatli olmalı. İlgili şirketin bilançosuna bakmalı, ortaklarını ve sermaye bilgilerini araştırmalı. Bu bilgileri şirketlerden talep edebilecekleri gibi ticari sicil gazetelerinden de kolayca kontrol edebilirler. Dolandırıcılar daima zaafları kullanır ve kolay yoldan para kazanma isteğini tetikler. Yatırımcılar, bu tür hareketlerde bulunan şirketlerden uzak durmalı ve ünlülerle yapılan reklam kampanyalarına karşı temkinli olmalı."

10/10Kripto para mağdurlarına önemli uyarı

Dülger, kripto para alım satımında yerli borsaların yerine yabancı borsaların tercih edilmesine yönelik tavsiyelere katılmadığını belirterek, "Bu, işi dürüstçe ve iyi yapan pek çok şirkete büyük kötülük olur. Yatırımcılara mağduriyet yaşatan şirketler diğer şirketlere de bu kötülüğü yaptı. Bu piyasada yıllardan beri yer alan, işini düzgün yapan, 'çürük elmaların' ayıklanması için regülasyonların yapılmasını en başından beri isteyen şirketler var. Gerekli regülasyonlar yapılırsa yurt dışına para akışı da önlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

EN ÇOK OKUNANLAR
Şehit olan askerlerimizin sayısı 12ye yükseldi
Şehit olan askerlerimizin sayısı 12'ye yükseldi
Şehidini bırakmayan ordu... | Özay Şendir yazdı
Şehidini bırakmayan ordu... | Özay Şendir yazdı
Mahsur kalan F-35in akıbeti ne olacak Pilot sandalye istedi: Gizli teknolojiye sahip
Mahsur kalan F-35'in akıbeti ne olacak? Pilot sandalye istedi: 'Gizli teknolojiye sahip'
Emekli zam sonrası arayışa geçti Bankalardan promosyon ayarı
Emekli zam sonrası arayışa geçti! Bankalardan promosyon ayarı
EN ÇOK OKUNANLAR
MEB LGS SONUÇ EKRANI AÇILDI MI 2025 LGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman, hangi gün açıklanacak İşte LGS tercih ve yerleştirme takvimi
MEB LGS SONUÇ EKRANI AÇILDI MI? 2025 LGS sonuçları açıklandı mı, ne zaman, hangi gün açıklanacak? İşte LGS tercih ve yerleştirme takvimi
En Yüksek Emekli Promosyonu Hangi Banka Veriyor, Ne Kadar Emekli banka promosyonu 2025 ne kadar oldu, zam geldi mi Emekli banka promosyonu daha da artacak mı
En Yüksek Emekli Promosyonu Hangi Banka Veriyor, Ne Kadar? Emekli banka promosyonu 2025 ne kadar oldu, zam geldi mi? Emekli banka promosyonu daha da artacak mı?
Ayşe Barım kimdir, kaç yaşında, ne iş yapıyor Ayşe Barım olayı nedir Ayşe Barım duruşması yapıldı mı, davada son durum ne
Ayşe Barım kimdir, kaç yaşında, ne iş yapıyor? Ayşe Barım olayı nedir? Ayşe Barım duruşması yapıldı mı, davada son durum ne?
NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALACAĞIM SSK, Bağ-Kur (4A-4B) emekli maaş zammı hesaplama Temmuz 2025 emekli maaş zam oranı yüzde kaç oldu En düşük SSK, Bağ-Kur emekli aylığı kaç liraya yükseldi
NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALACAĞIM? SSK, Bağ-Kur (4A-4B) emekli maaş zammı hesaplama! Temmuz 2025 emekli maaş zam oranı yüzde kaç oldu? En düşük SSK, Bağ-Kur emekli aylığı kaç liraya yükseldi?
Gözden Kaçmasın
İstanbulda Yeni Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı
İstanbul'da Yeni Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı
CHP Genel Başkanı Özel canlı yayında soruları yanıtladı
CHP Genel Başkanı Özel canlı yayında soruları yanıtladı
Dışişleri Bakanlığından Fransaya tepki Kendi iç meselelerine odaklanmasını tavsiye ediyoruz
Dışişleri Bakanlığı'ndan Fransa'ya tepki! 'Kendi iç meselelerine odaklanmasını tavsiye ediyoruz'
Hatay Samandağda orman yangını
Hatay Samandağ'da orman yangını
Önerilen Haberler
İstanbulda Yeni Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı
İstanbul'da Yeni Galata Köprüsü trafiğe kapatıldı
Beyaz Sarayda Trump-Netanyahu görüşmesi Netanyahu Trumpı Nobele aday gösterdi
Beyaz Saray'da Trump-Netanyahu görüşmesi! Netanyahu Trump'ı Nobel'e aday gösterdi
ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Netanyahu ile görüştü
ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Netanyahu ile görüştü
Rusya zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda İranı destekliyor
Rusya zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda İran'ı destekliyor
Sosyal Ağlarda Biz

Borsa

  • Canlı Borsa
  • Günün Özeti
  • Hisse Senedi Fiyatları
  • Geçmiş Kapanışlar
  • Endeksler
  • En Çok Artan/Azalanlar
  • Hacmi Artanlar
  • Dünya Borsaları
  • Raporlar
  • Temettü Veren Hisseler

Döviz

  • Dolar
  • Euro
  • Sterlin
  • Frank
  • Kanada Doları
  • Riyal
  • Avustralya Doları
  • Norveç Kronu
  • Danimarka Kronu
  • İsveç Kronu
  • Yen
  • Pariteler
  • Merkez Bankası
  • Döviz Kurları
  • Yüzde Hesaplama
  • Döviz Çevirici
  • KDV Hesaplama
  • Altın Hesaplama

Altın

  • Altın Fiyatları
  • Gram Altın
  • Çeyrek Altın
  • Cumhuriyet Altını
  • Yarım Altın
  • Altın (ONS)
  • 22 Ayar Bilezik
  • Altın ($/kg)
  • Altın (Euro/kg)
  • Değerli Metaller

Analiz

  • Teknik Analiz
  • Hisse Detay
  • Oranlar
  • Mali Tablolar
  • Hisse Haberleri

Haberler

  • Gündem Haberleri
  • KAP Haberleri
  • Son Dakika Haberleri
  • Güncel Haberler
  • Uzman Yorumları
  • Piyasa Takvimi
  • RSS

Tahvil-Bono

Pariteler

Varant

Künye

Yasal Uyarı Notu
© BİST Verileri Foreks tarafından 15 dakika gecikmeli sağlanmaktadır.

BIST piyasalarında oluşan tüm verilere ait telif hakları tamamen BIST'e ait olup, bu veriler tekrar yayınlanamaz. Pay Piyasası, Borçlanma Araçları Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası verileri BIST kaynaklı en az 15 dakika gecikmeli verilerdir.

Veri Sağlayıcı Uyarı Notu
*(Veriler FOREKS Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır)

Foreks tarafından sağlanan Pay Piyasası, Borçlanma Araçları Piyasası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası verileri BIST kaynaklı en az 15 dakika gecikmeli verilerdir.BIST isim ve logosu Koruma Marka Belgesi altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm belgelerin telif hakları tamamen BIST'ye ait olup, tekrar yayınlanamaz. BIST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki perfomansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve / veya Kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BIST sorumlu değildir.
© 2025 Milliyet.com.tr
      milliyet logo