Geri Dön
Terimler Sözlüğü Hisse Senedi Nedir, Nasıl Kazandırır? Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse Senedi Nedir, Nasıl Kazandırır? Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse senedin nerdeyse her yatırımcının dikkatini çeken finansal ürünlerden biri olmaktadır. Sahip olduğu özellikler sayesinde neredeyse her yatırımcının portföyünde bulunmaktadır. Peki, hisse senetlerini bu kadar özel kılan nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hisse Senedi Nedir, Nasıl Kazandırır? Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse senetlerinin bu kadar rağbet görmesinin ana nedeni likit yatırım araçlarından birisi olmasıdır. Diğer bir deyişle hisse senetleri hızlı bir şekilde alınıp satılabilir ve ihtiyaç dahilinde kısa bir süre içerisinde nakde çevrilebilir.

Hisse Senedi Nedir?

Hisse senetleri kıymetli evrak sınıfında bulunmaktadır. Şirketlerin sahip olduğu ortakların paylarını belgelemek için kullanılırlar. Yatırımcılar ise şirketlerin hisse senetlerinin halka arz edilmesi durumunda borsa üzerinden alım satım yaparak şirkete ortak olurlar. Ancak bu ortaklık yatırımcılara belli başlı haklar verir. Diğer bir deyişle hisse senedi sahibi olan yatırımcılar şirketlerin karar aşamasında etkili olmamaktadırlar.

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Türk Ticaret Kanunu'na göre hisse senetleri ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki hamiline yazılı hisse senetleri olmaktadır. Bu hisse senetleri borsada işlem gören senetler olmaktadır. Hamiline yazılı hisse senetlerinden hamil kim ise hak sahibi de o olmaktır. Hamil olabilmek için de ya Takasbank dökümüne kayıtlı olmak ya da ibraz eden olmak gerekmektedir. Bu senetlerin işlem görebilmesi için borsa İstanbul'a kote ettirilmesi gerekir.

Ticaret kanunumuzca belirlenen bir diğer hisse senedi çeşidi ise nama yazılı hisse senetleri olmaktadır. Bu senetler sahiplerinin isimleri ile kaydedilmiştir. Nama yazılı hisse senetlerinin borsada alınıp satılması söz konusu olamaz. Eğer bu senetlerinin borsada işlem görmesi istenirse o zaman hamiline hisse senedi olarak çevrilmeleri ve borsa İstanbul'a kayıt ettirilmeli gerekmektedir.

Bu şartlar altında eğer borsadan bir hisse senedi satın alınmak isteniyorsa bunun için temel yol şu şekilde olmaktadır:

Haberin Devamı

Öncelikle temel borsa bilgisine ve deneyimine sahip olunması gerekmektedir. Bu bilgiler içerisinde temel borsa bilgisi, analizler, piyasa takibi, yatırım stratejileri ve psikolojik açıdan borsaya hazırlıklı olunması gerekmektedir.

Daha sonrasında İstanbul Borsa'da olan bir aracı kurumun seçilmesi gerekmektedir. Çünkü kişiler bizzat borsadan hisse senedi alım satımı yapamazlar. Bunun için SPK tarafından yetki belgesine sahip olan aracıların işlem yapması gerekmektedir

​​​​​​Aracılar belirlendikten sonra vadesiz bir yatırım hesabına sahip olunması gerekmektedir. Aracı kurum bu hesap üzerinden gerekli işlemleri yapacaktır.

Aracı kurum ile yatırımcı arasından çerçeve sözleşmesinin yapılması ve bu sözleşme içerisindeki bilgilerin Takasbanka bildirilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Aracı kurum ve yatırımcı arasındaki komisyon oranının belirlenmesi esastır.

Satın alınmak istenen hisse senedinin analizlerinin yapılması ve en doğru kararı verilmesi gerekmektedir.

Hisse senedi alım emrinin verilmesi ile birlikte alım satım işlemi gerçekleşmiş olmaktadır. Günümüzde bu işlemler genellikle internet üzerinden yapılmaktadır.

Hisse Senedi Nasıl Kazandırır?

Borsa'da bilinçli bir şekilde hisse senedi alan kişiler borsada işlem yapmanın mantığını bilen kişiler olmaktadır. Bunun için en düşük fiyattan alım yapıp fiyatlar yükseldiğinde ve direnç noktasına ulaştığında hisse senetlerinin satışlarını gerçekleştirmektedir. Alım satım arasında ki bu fark ise yatırımcıların kazançlarını oluşturmaktadır.