Geri Dön
Terimler Sözlüğü Kap Nedir? Borsada Kap Uygulaması Ne Anlama Gelir?

Kap Nedir? Borsada Kap Uygulaması Ne Anlama Gelir?

Her ne kadar uzun zamandır kullanılmakta olan bir sistem olsa da, KAP özellikle son yıllarda karşımıza çok fazla çıkan bir kavram oldu. Hem borsayla hem de kamuyla ilgili olan bu sistem, hem kamunun bilgilendirilmesi hem de bilgi toplama açılarından pek çok fayda sağladı. Peki, KAP nedir, açılımı nedir ve KAP uygulaması ne anlama gelmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar

Kap Nedir? Borsada Kap Uygulaması Ne Anlama Gelir?

KAP'ın açılımı Kamuyu Aydınlatma Platformu'dur. Borsa mevzuatına göre kamuya açıklanması gereken her şeyin, kamuya duyurulduğu elektronik bir sistemdir. İşte KAP hakkında öğrenilmesi gereken tüm detaylar...

KAP Nedir?

KAP, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından tebliğ edilmiştir ve bu tebliğe göre kamuya açıklanması gerekli olan her türlü bilgi ve belge, Kamuyu Aydınlatma Platformu aracılığıyla kamuyla paylaşılmalıdır. Uygulama 7 gün 24 saat boyunca çalışmaktadır. Şu anda Kamuyu Aydınlatma Platformunda, Türkiye genelinde 600'den fazla şirket ve 3000'den fazla da kullanıcı bulunmaktadır. KAP, aynı zamanda elektronik bir arşiv niteliğindedir.

Borsada KAP Uygulaması Ne Anlama Gelir?

Borsa her türlü açıklamadan ve gelişmeden etkilenmektedir. Dolayısıyla KAP'ın varlığı tüm bilgilere ve gelişmelere tek kanaldan erişilerek borsaya olan etkilerinin anlık olarak takip edilebilmesi anlamına gelir. Aynı zamanda KAP aracılığıyla finansal tablo kalemleri de karşılaştırılabilmektedir. Elde edilen bilginin kalitesi artarken, geçmişe dönük olarak çalışmalar ve bilgi ve belge toplama işlemleri yapılabilir. Bu da geçmişe dönük olarak yapılan araştırmalar sonucu gelecekte neler olabileceği konusunda yatırım fikirleri yaratır.

KAP'ın Özellikleri Nelerdir?

Haberin Devamı

KAP'ta paylaşılan tüm bilgi ve belgeler XML, HTML, Word ya da Excel formatlarında görüntülenebilir.

Görülmesi ya da okunması gereken belgeler varsa, bu belgeler bildirimlere PDF olarak eklenmektedir.

Mesai saatleri içerisinde kapsamlı bir yardım masası hizmeti verilmektedir.

KAP'ta Yer Alan Başlıca Şirketler

KAP sistemi içerisinde 600'den fazla şirket bulunmaktadır. Bunlar arasında Türkiye'nin en büyük şirketleri bulunmakla birlikte, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray gibi Türkiye'nin köklü kulüpleri de KAP sistemi üzerinden tüm bilgileri kamuyla paylaşmaktadırlar. Örneğin bir futbol takımının hangi oyuncuyla görüşme yaptığı ya da bir futbolcuya ne kadar maaş ödeneceği gibi konular, KAP üzerinden kamuyla paylaşılmaktadır.