Geri Dön
Uzmanpara Kishida'dan 'büyümeyi rayına oturtma' taahhüdü

Kishida'dan 'büyümeyi rayına oturtma' taahhüdü

Japonya Başbakanı Kishida Fumio, ülke ekonomisini "büyüme rayına oturtmak" ve başarının meyvelerinin bölüşülmesi için "yeni kapitalizm" uygulanması taahhüdünde bulundu.

Kishida'dan 'büyümeyi rayına oturtma' taahhüdü

Hafta başında göreve gelen Başbakan Kishida, mecliste yaptığı politika konuşmasında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19), ulusal güvenlik, ekonomi ve dış politika konularına değindi.

Haberin Devamı

Kishida, ülke içi salgınla mücadelede son bir aydaki vakaların düşük seyretmesinden yararlanılarak, halkın güvenli gidişat duygusuna sahip çıkması için gayret edeceğini belirtti.

Sosyo-ekonomik faaliyetler için dijital aşı sertifikalarının yaygınlaştırılacağını bildiren Kishida, ağız yoluyla alınan bir Kovid-19 ilacının yıl sonuna dek yerel kullanımının onaylanacağını kaydetti.

Ekonomi

Kishida, ekonomide neo-liberal politikaların zengin ve fakir arasındaki çatlağı derinleştirdiği için eleştirildiğini, başarının bölüşülmesi için "yeni kapitalizm" uygulanacağını bildirdi.

"Ancak büyümenin meyvelerini dürüstçe dağıttığımızda daha fazla büyümeyi gerçekleştirebilmiş olacağız" diyen Kishida, ülke ekonomisini "büyüme rayına oturtmak" için çalışacağını söyledi.

Haberin Devamı

Güvenlik ve dış politika

Hükümetin mevcut ulusal güvenlik stratejisini revize edeceğini anlatan Kishida, bu sayede donanma güvenliği ve füze savunma kapasitelerinin güçlendirileceğini aktardı.

Özgürlük, demokrasi, insan haklarına saygı gibi evrensel değerlerin korunacağının altını çizen Kishida, "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonunun sürdürülmesi için elinden geleni yapacağını dile getirdi.

Komşu Çin ile istikrarlı ilişkilerin her iki ülke ve dünya için de önemli olduğunu kaydeden Kishida, ortak sorunlarda diyalog ve iş birliğinin sürdürüleceğini ancak Çin'e karşı söylenmesi gerekenin de söyleneceğini vurguladı.

Kishida, Rusya ile karşılıklı güven ölçeğinde ilişkilerin geliştirileceğini, Rusya kontrolündeki Kuril Adaları sorunu çözüme kavuşturulmadan bu ülkeyle barış anlaşması imzalanmayacağını belirtti.

Güney Kore'yi "önemli komşu" şeklinde nitelendiren Kishida, bu ülkeyle sağlıklı ikili ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik adımlar atılmasını istediğini sözlerine ekledi.